Werkzaamheden molen De Noord op stoom

Na de werkzaamheden op de andere stadsmolens is nu als allerlaatste molen De Noord aan de beurt voor een uitgebreide metselwerkrestauratie. De eerste fase waarin de molenromp boven de balie wordt aangepakt schiet goed op.

Schiedamse reuzen
De skyline van Schiedam wordt getekend door de monumentale brandersmolens. Deze Schiedamse reuzen staan al eeuwenlang als karakteristieke wachters rondom de historische binnenstad. Om er nog lang van te kunnen genieten is echter ook onderhoud nodig.
Zo moet als gevolg van weer en wind regelmatig een houten onderdeel worden vervangen. Een grotere klus is echter het metselwerk. Met meer dan 33 meter is molen De Noord ook nog eens de hoogste traditionele molen ter wereld en dat vertaalt zich in heel wat stenen en voegen.

Restaurant blijft open
Omdat beneden in de molen restaurant De Noordmolen is gehuisvest, gebeuren de werkzaamheden in twee fasen. Eerst wordt de romp boven de houten balie aangepakt. Hierdoor staan er niet nu al steigers voor de entree van het restaurant dat gedurende de hele restauratie open blijft.
Inmiddels zijn alle voegen van kap tot balie uitgehakt, uitgezogen en gespoeld en zijn de metselaars al volop aan het voegen. De oude voegen waren gemakkelijk te verwijderen en er zijn ook weinig scheuren en slechte oude stenen gevonden. De verwachting is dat het voegen, afhankelijk van het weer, over drie weken klaar zal zijn. Daarna blijft nog wel zes weken het plastic om de molen zitten zodat de speciale kalkmortel langzaam en gelijkmatig kan drogen.

In januari zullen de steigers boven worden afgebroken en beneden weer worden opgebouwd. Dat deel van de romp is veel groter zodat er nog maanden werk in zal gaan zitten. Nu is echter al te zien dat het resultaat prachtig wordt. Als de werkzaamheden aan De Noord zijn afgerond kunnen de Schiedamse molens er weer decennialang tegenaan.

Ingepakte molen De Noord

Foto: ingepakte molen De Noord met uitzicht over de skyline van Schiedam en Rotterdam