De Vrijheid

Bijzonder aan molen De Vrijheid is dat hij nog veel oorspronkelijke onderdelen uit de bloeitijd heeft. Zo heeft de molen een gietijzeren bovenas die in 1838 in Schiedam wordt gegoten en vervolgens geplaatst. Dit is de oudste in zijn soort in Nederland.

De plannen voor de bouw van molen De Vrijheid (1785) zijn op nogal wat tegenstand gestuit. De plaats die gekozen wordt, tussen De Noordmolen en De Star (gebouwd in 1716 en uitgebrand en afgebroken in 1823) is tegen de zin van verschillende branders. Zij zijn bang dat de nieuwe molen door zijn breedte en grootte de windvang voor andere molens belemmert.

In 1911 krijgt de molen een gasmotor, die op momenten dat er weinig wind is, wordt ingezet. Enkele jaren later, in 1917, stopt de maalactiviteit voor de branderijen. De nieuwe eigenaar, Cornelis Antonius Knock, begint er een veevoedermaalderij. Gedurende de hongerwinter in 1944/1945 maalt de molen erwten en bonen voor de gaarkeuken. Na de oorlog worden de activiteiten stopgezet.

In de jaren ‘60 wordt de molen gekocht door de gemeente Schiedam. Een grondige restauratie is dan hard nodig. Hieraan vooraf wordt de molen door een groep vrijwilligers schoongemaakt. Aangezien tientallen duiven een onderkomen en een broedplaats in de molen gevonden hebben, is het schoonmaken een flinke klus. Op 5 november 1974 na een grondige restauratie is De Vrijheid eindelijk weer maalvaardig. De molen maalt voor het Echte Bakkersgilde, een kring van ambachtelijke bakkers in Zuid-Holland. Aan het eind van de jaren ’90 vinden opnieuw restauratiewerkzaamheden plaats.

Na een stille periode is De Vrijheid alweer jaren in gebruik als malende molen. Hij is daarvoor compleet ingericht en uitgerust met drie koppel stenen, waarvan één met electrische hulpaandrijving. Het ambachtelijk maalbedrijf van De Schiedamse Molens richt zich op bakkers en branders, horeca en retail en levert o.a. aan Vlaamsch Broodhuys, Herman Jansen (Notaris Jenever) en het Nationaal Jenevermuseum. Kijk voor meer informatie over ons ambachtelijk maalbedrijf op de betreffende webpagina.

 

Lokatie De Vrijheid

Molen De Vrijheid
Noordvest 40
3111 PH Schiedam

Volg Molen De Vrijheid op Facebook!