De Kameel

Na twee en een half jaar bouwen is op Molendag 14 mei 2011 molen De Kameel feestelijk geopend. Dat gebeurde traditioneel met het lichten van de vang. Na de molen van Nolet werd zo alweer het zevende wiekenkruis door de wind boven Schiedam in beweging gebracht.

Molen De Kameel is met zijn 30,5 meter hoogte tot bovenkant kap geen kleine jongen. Toch oogt hij bescheiden naast de oude windreuzen die Schiedam nog rijk is. Dat komt omdat deze nieuwste moutmolen oorspronkelijk is gebouwd in 1715, tijdens de beginjaren van de jeneverindustrie. De behoefte aan mout was toen nog niet zo groot zodat ook de molens konden volstaan met een rank postuur en een kleinere hoogte. Met de voltooiing van De Kameel is dit deel van de jenever- en molengeschiedenis van Schiedam weer zichtbaar geworden.

Opvallend aan De Kameel is ook de zogenaamde grot. Via een halfronde doorgang konden kleine schepen tot in de molen varen om te laden en lossen. Tijdens Molendag kan men ook van binnen ervaren hoe dat er heeft uitgezien.

Historie van De Kameel
Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo’n twintig hoge stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap. De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt.

Moderne functies
Hoewel De Kameel is uitgerust met een koppel maalstenen, zal hij niet vaak malen. Dat wordt al volop gedaan op molen De Vrijheid waar het ambachtelijk maalbedrijf is gevestigd. De onderste drie zolders zijn ingericht als kantoor- en vergaderruimte voor o.a. Stichting De Schiedamse Molens. Deze stichting beheert al meer dan veertig jaar de molens van Schiedam en is initiatiefnemer en opdrachtgever van de herbouw geweest. 

Schiedam molenstad
De oude overgebleven molens staan allemaal een beetje achteraf. Dat is wellicht hun redding geweest (ze stonden niet in de weg) maar bezoekers van Schiedam ontdekken ze pas na een wandeling door de stad. Molen De Kameel is door zijn ligging echter goed zichtbaar vanaf de invalswegen vanuit de snelweg en het treinstation. Schiedam kan zich zo goed profileren als molenstad.

Locatie De Kameel


Molen De Kameel
Doeleplein 6
3111 PA Schiedam