De Babbersmolen

De Babbersmolen is gelegen aan de Poldervaart in het volkstuinencomplex “De Vijfsluizen”. Het is een uniek stukje cultuurlandschap waar je je echt 100 jaar terug waant in het oude Delflandse polderlandschap. De molen is gebouwd in 1710 als stenen opvolger van een houten poldermolen die hier al eeuwenlang de Babberspolder bemaalde. Het is de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland.

Dankzij onze vrijwilligers is de molen in principe elke zaterdag te bezoeken. Houdt zijn eigen Facebookpagina in de gaten voor eventuele wijzigingen in de openingstijden.

Leven van wind, land en water
Onder het thema ‘Leven van wind, land en water’ is niet alleen de molen met inpandige woning maar ook het molenerf en het bijbehorend vlietland met wilgengriend en eenvoudige eendenkooi hersteld. Bezoekers kunnen zo echt ervaren hoe een poldermolenaar met zijn gezin leefde rond 1920. Het loon van het polderbestuur was meestal onvoldoende om van rond te komen. De moestuin zorgde voor de maag, wilgentenen voor stookhout en gebruiksvoorwerpen en visfuiken en de eendenkooi voor de nodige (ruil-)handel. Vaak had hij ook wat kippen en kleinvee en werd er zelf boter en kaas gemaakt.

 

Watereducatie
Naast de molen ligt de mini-Babberspolder: een bijzonder watereducatieproject. Bezoekers kunnen een mini-polder met slootjes onderwater laten lopen en hem daarna weer droogmalen met een groot houten scheprad. Het water wordt gespuid in een mini-Poldervaart met werkende keersluizen. Jong en oud ervaren zo zelf hoe de Nederlandse waterhuishouding eeuwenlang heeft gewerkt.

Kijk voor meer informatie bij educatie

Geschiedenis
Oorspronkelijk was de Babbersmolen een grondzeiler. Dit wil zeggen dat de wiekeneinden langs de grond scheerden, een gebruikelijk gezicht bij poldermolens die midden in het open landschap staan. Door de aanleg van de spoordijk van Rotterdam naar Hoek van Holland werd de windvang echter ernstig belemmerd. Om dit op te lossen is de molen in 1888 drie meter verhoogd en voorzien van een balie zodat de molenaar de molen kan bedienen.

In 1924 wordt de balie afgebroken en ook de wieken en het gaande werk verdwijnen. Vanaf dat moment geschiedt de aandrijving door middel van een motor die op de begane grond in de molenaarswoning wordt geplaatst. Het gezin kon er niet meer wonen en naast de molen verrees een kleine stenen woning op de plaats waar nu het terras is. De restanten van de buitenmuren zijn nu zitbanken geworden.
In die jaren prijkt een reclame van Quaker Oats op de molen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet het lachende gezicht van de Quaker worden overgekalkt. De Duitsers beschouwen de Quaker als symbool van de vijand. 

Tot 1955 is de molen nog actief als watergemaal. Daarna wordt dit overgenomen door andere electrische gemalen in de omgeving. De Babbersmolen wordt in de jaren ’70 door de gemeente Schiedam gekocht; in goede staat is de molen dan niet meer. In 1980 wordt de molen het onderkomen van het vogelasiel van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging, afdeling Waterweg Noord (KNNV).

Vanaf 2003 werd Stichting De Schiedamse Molens eigenaar van de romp en waterlopen van de molen en kon een begin worden gemaakt met de restauratie tot volledig bedrijfsvaardige watermolen. Sinds 2013 draait het wiekenkruis weer regelmatig zijn rondjes tot plezier van bezoekers en passanten. Er is een grote wens om de molen ook weer te laten malen voor educatief en recreatief gebruik.

Locatie

De Babbersmolen
Schiedamsedijk 2a
3117 HA Schiedam

Openingstijden
De Babbersmolen is van medio maart tot eind oktober elke zaterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Daarnaast zijn er losse openstellingen bij evenementen zoals Nationale Molendag. Betaalde groepsbezoeken zijn in overleg ook op andere dagen mogelijk.
Kinderen tot 18 jaar hebben alleen toegang tot molenerf, molen en mini-polder onder begeleiding en toezicht van een volwassene. Betreding en gebruik is altijd op eigen risico.

Toegangsprijzen
kinderen tussen 2 en 18 jaar  €1,- 
volwassenen                           €1,50 
koffie en thee gratis

Routebeschrijving
De hoofdingang van de Babbersmolen ligt aan de Poldervaart ter hoogte van de picknicktafels. en is bereikbaar via het rode fietspad langs de Poldervaart. Bordjes zoals hiernaast afgebeeld leiden je vanaf het kruispunt van de Burgemeester van Haarenlaan naar de molen.

auto
Houdt voor de parkeerplaats als adres aan: Burgemeester van Haarenlaan 1244. Aan het eind bevindt zich aan de rechterkant het parkeerterrein met toegangsportaal. Vanaf hier is het 2 minuten lopen naar de hoofdingang van de molen. 

fiets of te voet
De Babbersmolen is per fiets of te voet ook bereikbaar via volkstuincomplex Vijfsluizen, of de nieuwe woonwijk Park Harga via een fietserstunneltje onder het spoor door.

metro
Met het OV kan je het beste uitstappen bij metrostations Schiedam Nieuwland (metrolijn A en B) of Troelstralaan (metrolijn C). Het is vanaf beide metrostations 15 minuten lopen. 
Bekijk hier de website van de RET.

 

Volg De Babbersmolen op Facebook!