Bezoek onze molens!

Schiedamse Reuzen
De brandersmolens, waarvan er nu nog zes rondom de oude binnenstad staan, zijn de hoogste molens ter wereld. Dat is natuurlijk een bezoek waard wat kan bij museummolen De Walvisch. Deze molen uit 1770 huisvest niet alleen onze molenwinkel maar ook het verhaal over de werking, opkomst en teloorgang van de twintigtal Schiedamse brandersmolens, alle gebouwd voor de jeneverindustrie. Op de houten stelling of balie kan je genieten van het uitzicht over de stad en de andere Schiedamse ‘reuzen’.
Er is meerdere dagen per week een vrijwillig molenaar aanwezig die De Walvisch laat draaien. Gemalen wordt er twee molens verderop op molen De Vrijheid (alleen open voor publiek tijdens de jaarlijkse Nationale Molendag in mei).

Leven van wind, land & water
Naast brandersmolens had Schiedam nog veel andere molens. Sinds 2013 heeft de stad weer een werkende poldermolen: de Babbersmolen. Deze molen aan de historische Poldervaart stamt uit 1710 en is daarmee de oudste nog bestaande poldermolen van Nederland.
Wie hier het molenerf opstapt waant zich in een ander tijdperk: er is een levend erf, een historische molenaarswoning met bedstee en een vlietland met wilgengriend en eendenkooi. Bezoekers zien hoe een molenaarsgezin 100 jaar geleden leefde van wind, land en water.
Daarnaast biedt een unieke miniatuurpolder de mogelijkheid om zelf een polder onder water te zetten. Met een groot houten scheprad en sluizen kan het water weer worden weggevoerd. De Babbersmolen is een andere wereld maar heel dichtbij: slechts 6 minuten fietsen vanuit de binnenstad.

Wil je zelf een leuke actieve en gratis wandeling doen?
Zelfs als je de molens niet bezoekt is een wandeling langs deze imposante bouwwerken een bijzondere ervaring. Binnen het Europese erfgoedproject ‘Badges‘ zijn verschillende wandelingen ontwikkeld, geschikt voor het hele gezin of een klein gezelschap volwassenen. Je kan ze hier downloaden en uitprinten.

Educatie
Je kan ook met je groep of klas de molens bezoeken. Klik hier voor ons educatief aanbod.

Locatieverhuur
Zelf iets organiseren in een molen? Kijk op onze pagina locatieverhuur naar de mogelijkheden.

Niet alleen kijken maar ook meedoen?
De Schiedamse molens kunnen niet zonder vrijwilligers. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.