Vrijwilligerswerk

Met zeven molens in beheer en een veelvoud aan activiteiten heeft stichting De Schiedamse Molens altijd behoefte aan vrijwilligers. Wellicht heb je interesse of ken je iemand die hiervoor belangstelling heeft. Een vrijblijvende kennismaking of een keer meedraaien met een vrijwilligersgroep is altijd mogelijk.

We zoeken o.a.:

  • Molenaars

Met uitzondering van het ambachtelijk maalbedrijf in molen De Vrijheid draaien alle molens dankzij vrijwillig molenaars. Wij kunnen er altijd wat extra gebruiken. Hiervoor is wel het landelijke diploma vereist van het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

  • Aspirant molenaars

Wie de opleiding tot vrijwillig molenaar wil volgen, kijk op www.vrijwilligemolenaars.nl voor meer informatie.

  • Personeel voor de molenwinkel

Molenwinkel De Walvisch werkt deels met vrijwilligers die zich inzetten in de winkel maar ook achter de schermen om bijvoorbeeld cakemixen te mengen en verpakkingen te vullen. Winkelervaring is een pluspunt en persoonlijke hygiëne vanzelfsprekend. Soms zijn er ook sterke armen nodig.

  • Redacteuren voor het Schiedams Molennieuws

Wij willen het Schiedams Molennieuws inhoudelijk graag wat uitbreiden en zoeken daarvoor mensen die een aardige pen hebben en zich willen verdiepen in wetenswaardigheden over de Schiedamse molens. Om kunnen gaan met een computer en internet is een vereiste.

  • Internetredacteuren

Op dit moment hebben wij een website voor onze stichting en voor molenwinkel De Walvisch. Daarnaast zijn we actief op Facebook en Twitter. We zoeken redacteuren die het leuk vinden om voor de Schiedamse molens actief te zijn op deze social media maar ook b.v. op Instagram en Youtube.

  • Molengidsen

Bij open dagen ontvangen wij graag veel bezoekers op de molens. Om dit in goede banen te kunnen leiden en de mensen veel te vertellen over de Reuzen van Schiedam zoeken wij vrijwilligers die het leuk vinden om bezoekers naar wisselende behoefte kennis te laten maken met de geschiedenis en functie van de molens. Een cursus tot molengids is mogelijk.

  • Gastheren & gastdames

Voor open dagen, verhuur van onze molens aan derden en deelname van onze stichting aan andere evenementen zoeken wij vrijwilligers die het leuk vinden om bezoekers te ontvangen, in de informatiekraam te staan of koffie/thee te schenken. Gastvrijheid en servicegerichtheid zijn hierbij de trefwoorden.

  • Groenonderhoud Babbersmolen

In tegenstelling tot de grote brandersmolens in de stad staat de Babbersmolen midden in de natuur. Zo hoort dat ook met een poldermolen. Dit betekent echter wel dat er regelmatig snoei- en maaiwerkzaamheden moeten plaats vinden. Ook de moestuinploeg kan soms wat extra handen gebruiken. Groene vingers zijn een plus maar niet persé noodzakelijk.

Wij zijn blij met iedereen die de molens van Schiedam een warm hart toedraagt. Aan enthousiasme ontbreekt het bij aspirant vrijwilligers meestal niet en dat is voor ons het belangrijkste. We stellen echter ook eisen aan de inzetbaarheid en vaardigheid. Zoals het wel vaker wordt verwoord: vrijwillig betekent niet vrijblijvend.
Bij de meeste functies is er veel contact met onze stichting, andere vrijwilligers en/of bezoekers van de molens. Hiervoor is bijvoorbeeld een zekere mate van sociale vaardigheden onmisbaar, net als betrouwbaarheid bij het maken van onderlinge afspraken. 
Tegelijkertijd proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met individuele aandachtspunten. En zijn we benieuwd naar onvermoede kennis en talenten die elk mens heeft. Vaak is er dan juist weer meer mogelijk dan men denkt.

Heb je interesse in één van de vrijwilligerstaken of wil je meer informatie? Neem dan contact op met ons kantoor: info@deschiedamsemolens.nl

 

Bijschrift foto: Molengids Ab Wietsma met bezoekers op de Babbersmolen