Maalbedrijf

Vakmanschap | Certificering | Producten | Klanten | Geschiedenis | Contact

Ons ambachtelijk maalbedrijf is gehuisvest in molen De Vrijheid waar ouderwets vakmanschap wordt gecombineerd met moderne kwaliteitseisen. Er wordt zoveel mogelijk duurzaam gemalen op de wind. Wij leveren steengemalen meelproducten aan bakkers, branderijen, groothandels, horecaondernemers en retailers.

Vakmanschap
Theo de Rooij is als ambachtelijk molenaar verantwoordelijk voor de productie. Hij maalt op twee koppels blauwe stenen en een koppel kunststenen. Steengemalen meel is een natuurproduct zonder allerlei toevoegingen.
De eigenschappen van het graan, de grondstof van onze producten, kunnen variëren onder invloed van bodemsamenstelling, weer en klimaat. Het vraagt kennis en ervaring om de kwaliteit van het graan te beoordelen bij inkoop en bewerking tijdens het maalproces. Als een molenaar zijn vak beheerst kan hij een puur kwaliteitsproduct leveren. Theo is molenaar in hart en nieren en heeft jarenlange ervaring als korenmolenaar op verschillende windmolens. Een goed product staat bij hem voorop.

Een ambachtelijk molenaar moet niet alleen verstand hebben van graan en meel maar natuurlijk ook de molen kunnen bedienen. Stichting De Schiedamse Molens vindt het belangrijk dat de molens niet alleen worden onderhouden. Het vak van molenaar is als immaterieel erfgoed onlosmakelijk verbonden aan de molen als monument. Ook dit dient behouden te blijven. Als er onvoldoende wind staat wordt er natuurlijk gemalen met behulp van een electromotor. De productie kan immers niet wachten. Maar zodra de wind aantrekt zien de Schiedammers De Vrijheid weer draaien. Een molen die niet werkt is geen echte molen. En daar is Theo het natuurlijk roerend mee eens.

Molenaar Theo de Rooij aan de stenen_600

Certificering
Het ambachtelijk maalbedrijf is een onderdeel van Stichting De Schiedamse Molens. Onze belangrijkste doelstelling is het behoud van molenerfgoed en molenaarsambacht. Dat doen we het liefst door middel van activiteiten die passen bij het wezen van de molens. Malen is dan natuurlijk de eerste optie; daar zijn ze immers al een paar honderd jaar goed in.

Omdat het moeilijk is om op prijs te concurreren met de grote meelfabrieken, richten wij ons volledig op ambacht, kwaliteit en persoonlijke dienstverlening. Als professioneel ambachtelijk molenaar staat Theo voor een kwalitatief goed product. Daarbij zijn onze klanten tevens onze keurmeesters. De molenaar heeft geregeld contact met ze om kwaliteit en tevredenheid te controleren. Uiteraard werken wij volgens HACCP-richtlijnen.

Naast gangbare graanproducten verwerken wij ook biologische producten met SKAL-certificering (SKAL-nummer 028368). Dit stelt u in staat om een erkend biologisch product te gebruiken dat bovendien ambachtelijk, lokaal èn met duurzame windenergie is vervaardigd.

bio_logo

Producten
Wij onderscheiden ons door ons grote assortiment en kunnen meelproducten leveren in verschillende verpakkingseenheden. Hieronder vindt u een overzicht. Mocht u iets zoeken dat er niet bij staat, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Gangbaar graan Biologisch graan (SKAL-gecertificeerd)
Hele tarwe
Gebroken tarwe
Geplette tarwe (tarwevlokken)
Volkoren tarwemeel
Tarwebloem
Hele spelt
Gebroken spelt
Geplette spelt (speltvlokken)
Speltmeel
Speltbloem
Hele Rogge
Gebroken rogge
Geplette rogge (roggevlokken)
Roggemeel fijn
Roggemeel grof
Hele maïs
Maïsgriezen
Maïsmeel
Hele haver
Havervlokken
Mout (pilsmout)
Moutmeel
Hele gerst
Gerstmeel
5 granenmeel*
Pannenkoekenmeel**
Glutenpoeder
Broodverbeteraar
Rijstemeel
Boekweitmeel
Hele tarwe
Gebroken tarwe
Geplette tarwe (tarwevlokken)
Volkoren tarwemeel
Tarwebloem
Hele spelt
Gebroken spelt
Geplette spelt (speltvlokken)
Speltmeel
Speltbloem
Hele Rogge
Gebroken rogge
Geplette rogge (roggevlokken)
Roggemeel fijn
Roggemeel grof
Hele maïs
Maïsgriezen
Maïsmeel
Hele haver
Havervlokken
Mout
Moutmeel
Hele gerst
Gerstvlokken
Gerstmeel
5 granenmeel*
Pannenkoekenmeel**
Glutenpoeder
Broodverbeteraar
Geroosterde moutpoeder
Durumtarwebloem (pasta)
Rijstemeel
Boekweitmeel
*Bestanddelen 5 granenmeel: Volkorentarwemeel, tarwebloem, roggemeel, tarwevlokken, maïsvlokken, havervlokken, gerstmeel, glutenpoeder, bruinbroodverbeteraar, geroosterde moutpoeder**Bestanddelen pannenkoekenmeel: Volkorentarwemeel, tarwebloem, boekweitmeel, rijstemeel, vanillepoeder

De graanprijzen zijn onderhevig aan grote schommelingen. Neem voor de actuele prijs contact op met onze molenaar.

Klanten
Wij leveren graan- en meelproducten aan ambachtelijke bakkers en branders van traditionele moutwijnjenever. Daarnaast verkopen wij aan horeca- en retailondernemers.

Molenwinkel De Walvisch

 

Molenwinkel De Walvisch
Ons ambachtelijk maalbedrijf is gericht op de zakelijke markt. Thuisbakkers weten ons echter ook te waarderen en kunnen daarvoor terecht in onze molenwinkel De Walvisch.

Geschiedenis
De reusachtige Schiedamse mout- of brandersmolens zijn ooit gebouwd ten bate van de lokale jeneverindustrie. Eeuwenlang maalden ze exclusief (gerste-)mout, rogge en mais voor de beroemde Schiedamse jenever. Later gingen ze ook andere producten maken als deze meer opleverden. Zo is er ooit rijst gepeld, veevoer gemalen, hout gezaagd en zelfs steen vergruisd.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw begon molen De Vrijheid te malen voor bakkers en particulieren. Dit inspireerde tientallen andere ambachtelijk molenaars en bakkers tot samenwerking als reactie op het toen gangbare fabrieksbrood. Ons maalbedrijf is nog steeds gevestigd in molen De Vrijheid en combineert ouderwets vakmanschap met moderne kwaliteitseisen. Wij leveren steengemalen meelproducten aan bakkers, branderijen, horecaondernemers en retailers.

Volg De Walvisch op Facebook!

Molenaar Theo de Rooij bij vang_600

Molenaarstip!
Meel kan het beste droog en koel worden bewaard. Sluit het nooit af in een plastic bak, het beste is eigenlijk een zak. Als je het meel wel bewaart in een bak dan moet het meel geregeld omgeschept worden. Bij twijfel of het meel oud is gewoon 3 dagen in de vriezer zetten.

proefzak

BEL 010-4260044
Of stuur een e-mail naar maalbedrijf@deschiedamsemolens.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! (Enkel voor zakelijke klanten.)

Contact
Molen De Vrijheid
Noordvest 40
3111 PH Schiedam
T 010 426 00 44
maalbedrijf@deschiedamsemolens.nl
Molenaar: Theo de Rooij
Open op: ma./di./do./vr.

Bent u al klant bij ons? Bestel hier direct”

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van auto.