F.A.Q.

Welke molens zijn te huur?


Molen De Kameel is het meest geschikt voor verhuur. Dit kan gaan om één of twee zolders voor een vergadering of workshop, of de hele molen voor een groot publieksevenement. Veel andere molens kunnen echter ook deels gehuurd worden. Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor.

Op welke molens wordt nog gemalen?


Hoewel de molens eeuwenoud zijn kunnen ze nog allemaal malen.
Uit praktische overwegingen gebeurt dit echter hoofdzakelijk op molen De Vrijheid waar ons ambachtelijk maalbedrijf is gevestigd.

Wanneer is een molenaar aanwezig op Museummolen De Walvisch?


Elke zondag is er een molenaar die de molen laat draaien bij voldoende wind. Er worden soms op zaterdag praktijklessen gegeven voor molenaars in opleiding. Komt u op een andere dag en wilt u de molen zien draaien? Informeer dan voor de zekerheid of er die dag een molenaar aanwezig is.

Welke molens kan ik bezoeken?


Molen De Walvisch is als museummolen open voor publiek. De Babbersmolen is buiten de wintersluiting elke zaterdag te bezoeken. De andere molens zijn soms open tijdens een evenement.

Kan ik ook vrijwillig molenaar worden?

Jazeker kan dat! Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars organiseert al 40 jaar een landelijke molenaarsopleiding. In Schiedam kunnen op De Nieuwe Palmboom praktijklessen worden gevolgd (als de klas niet vol zit). In Schiedam hebben we altijd behoefte aan molenaars. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons kantoor.

Hoort de Noletmolen ook bij De Schiedamse Molens?

De Noletmolen hoort wel bij Schiedam maar valt niet onder onze stichting. Deze molen is in 2005 gebouwd door en vernoemd naar Nolet Distillery.
Het is in feite een volautomatische windturbine met het uiterlijk van traditionele windmolen. Hij wekt stroom op voor het bedrijf en fungeert als ontvangstruimte voor hun relaties. Overigens stond niet ver van de Noletmolen wel een originele brandersmolen: molen De Ploeg.

Wat zijn de openingstijden van molenwinkel De Walvisch?

De winkel is geopend op:
woensdag 12.00 – 17.00 uur
donderdag 12.00 – 17.00 uur
vrijdag 10.00 – 17.00 uur
zaterdag 10.00 – 16.00 uur