F.A.Q.

Welke molens zijn te huur?

  • Molen De Palmboom: presentatieruimte voor max 30 personen
  • Zomerhuis Babbersmolen: vergaderruimte/workshop voor max. 8 personen

Meerdere molens bieden mogelijkheden voor (ondersteuning van) een groot publieksevenement. Kijk op de pagina locatieverhuur.

Op welke molens wordt nog gemalen?

Hoewel de molens eeuwenoud zijn kunnen ze nog allemaal malen. Uit praktische overwegingen gebeurt dit echter alleen op molen De Vrijheid waar ons ambachtelijk maalbedrijf is gevestigd. De maalproducten die in molenwinkel De Walvisch worden verkocht zijn voor het overgrote deel gemalen op molen De Vrijheid.

Wanneer is een molenaar aanwezig op Museummolen De Walvisch?

De meeste molens in Schiedam kunnen draaien dankzij vrijwillig molenaars. Dit gebeurt veelal in het weekend. Omdat museummolen De Walvisch een publieksfunctie heeft is er op zoveel mogelijk dagen een molenaar aanwezig. Dit lukt alleen niet elke dag. Informeer daarom voor de zekerheid of er de dag van je bezoek een molenaar aanwezig is. Museummolen: 010 4267675

Welke molens kan ik bezoeken?

Molen De Walvisch is als museummolen open voor publiek van di. t/m zo.
De Babbersmolen is van 1 april tot 1 november elke zaterdag te bezoeken. De andere molens zijn soms open tijdens een evenement of een molentour met gids. Tijdens Nationale Molendag (2e zaterdag van mei) en Open Monumentendagen (2e weekend van september) zijn veel molens tegelijk open en gratis te beklimmen.

Kan ik ook vrijwillig molenaar worden?

Jazeker kan dat! Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars organiseert al 40 jaar een landelijke molenaarsopleiding. In Schiedam hebben we altijd behoefte aan molenaars. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons kantoor.

Hoort de Noletmolen ook bij De Schiedamse Molens?

De Noletmolen (of molen De Nolet) hoort wel bij Schiedam maar valt niet onder onze stichting. Deze molen is in 2005 gebouwd door Nolet Distillery.
Het is in feite een volautomatische windturbine met het uiterlijk van traditionele windmolen. Hij wekt stroom op voor het bedrijf en fungeert als ontvangstruimte voor hun relaties. Overigens stond niet ver van de Noletmolen wel een originele brandersmolen: molen De Ploeg.

Wat zijn de openingstijden van molenwinkel De Walvisch?

De winkel is geopend van woensdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.