De Walvisch

Molen De Walvisch (1794) dankt zijn naam via de tegenover gelegen Walvischstraat aan de Groenlandse walvisvaart waar ook Schiedamse vissers bij betrokken waren. In deze jaren groeit het afzetgebied voor de moutwijn en de jenever. Vandaar dat er behoefte is om een nieuwe molen te bouwen. In de loop van de jaren is De Walvisch regelmatig door storm geteisterd. Zo verliest de molen op Goede Vrijdag van het jaar 1900 een stuk binnenroe. Acht maanden heeft het geduurd voordat een nieuwe roe op de plaats van de oude kan worden gestoken. In de tussentijd is het malen gewoon doorgegaan! Enige jaren later verliest de molen opnieuw een binnenroe en blijft een aantal jaren werkeloos zo staan. In 1928 wordt de molen overgedragen aan Vereniging De Hollandsche Molen.

De Walvisch heeft niet alleen voor de branderijen gemalen. In het begin van de jaren ‘30 wordt zelfs magnesium verwerkt. Dit levert een medicijn en zuiver koolzuurgas op, dat wordt verkocht aan de riklimonadefabriekjes die Schiedam in die jaren kent.

In 1954 neemt de familie Kluit de molen in gebruik. Bijzonder is dat zij in de molen wonen. Op verschillende momenten is de molen grondig opgeknapt. Zo wordt in het begin van de jaren ‘70 de balie gerestaureerd en ook de buitenkant van de wieken. De Walvisch krijgt eveneens een geheel nieuwe kap. In 1982 blijkt na onderzoek dat het niet meer verantwoord is de molen te laten draaien. Een nieuw bovenwiel is nodig. Vereniging De Hollandsche Molen draagt de molen over aan Stichting De Schiedamse Molens. Molenaar van Driel Kluit blijft zijn werk op de molen voortzetten.

In de vroege ochtend van 14 februari 1996 wordt Schiedam opgeschrikt door sirenes van de brandweer: De Walvisch staat in brand. Deze brand vernietigt het complete interieur van kap tot 1e zolder. Dankzij vele acties van Schiedamse bedrijven, instellingen en burgers is de restauratie van De Walvisch mogelijk gemaakt. In 1999 is de molen weer gaan draaien. 

Sinds 2002 is er in molen De Walvisch weer een echte molenwinkel gevestigd met een groot assortiment molenmeel en andere bakproducten. 

In 2018 is molen De Walvisch volledig verbouwd tot gecombineerde museummolen en molenwinkel. Er wordt op deze molen niet meer gemalen. Dat gebeurt twee molens verderop in molen De Vrijheid waar het ambachtelijk maalbedrijf van De Schiedamse Molens is gehuisvest. Klik voor meer informatie over assortiment en openingstijden van de molenwinkel hier. Kijk voor meer informatie over het museum op www.jenevermuseum.nl.

Locatie De Walvisch

Molen De Walvisch
Westvest 229
3111 BT Schiedam