Schiedamse molen krijgt weer Van Busselneuzen

Deze week zijn met een speciale vrachtwagen, en in de stromende regen, de nieuwe roeden voor molen De Walvisch afgeleverd. Ook de Van Busselneuzen en de regelkleppen werden gelost bij de nieuwe loods van Restauratie Werkplaats Schiedam op het Glasfabriekterrein. Het geheel ziet er nu al spectaculair uit.

Museummolen De Walvisch heeft hier lang op gewacht sinds deze publieksmolen vanaf afgelopen voorjaar niet meer kon draaien. Gelukkig kon de Schiedamse molenstichting vrij snel een bestelling plaatsen bij Beijk in het Limburgse Afferden. En laat dit nu ook één van de twee bedrijven in Nederland zijn die vroeger al het wieksysteem van Van Bussel produceerde. In de loods zullen de komende maanden de wieken verder worden afgebouwd.

Van Bussel wieksysteem
De meeste molens in Nederland hebben wieken met een oudhollands tuigage. Daarbij zit aan de achterkant van elke wiek een houten hekwerk en aan de voorkant een houten constructie met uitneembare windborden. Dit is een vrij zwaar systeem wat bij weinig wind moeizaam op gang komt.
Molenmaker Van Bussel ontwierp in de jaren 30 van de vorige eeuw een systeem waarbij aan de voorkant van elke wiek een lange holle en gestroomlijnde vorm van metaal wordt aangebracht met één beweegbare regelklep.  Deze is lichter dan de houten constructie en levert door zijn vorm minder weerstand voor de wind. De voordelen spreken voor zich.

Molen De Walvisch
Hoewel gebouwd in 1794 met oudhollands tuigage heeft molen De Walvisch van 1943 tot 1959 ook een wiekenkruis met Van Busselneuzen gehad. De aparte vorm en lichtgrijze kleur zijn een echte blikvanger en het is ontzettend mooi dat molenstad Schiedam straks ook dit systeem weer kan laten zien. Naar verwachting zal dat aan het begin van het voorjaar zijn.  

Crowdfunding
Dankzij meerdere fondsen konden de kosten zover gedekt worden dat Stichting De Schiedamse Molens opdracht kon geven aan de roedenmaker om de productie van alle onderdelen alvast in hun planning op te nemen. Er was echter nog een gat van €10.000,- dat hopelijk via crowdfunding kan worden binnengehaald. De teller staat inmiddels over de helft en wie dit bijzondere project wil steunen kan een donatie doen via www.molenfonds.nl. Het gaat om bedragen tussen de 10 en 500 euro met leuke tegenprestaties waaronder een eeuwige naamsvermelding in molen De Walvisch.

foto boven: het profiel van een vliegtuigvleugel is goed te zien op de Van Busselneuzen. Op de achtergrond de loods van Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam.

Het lossen van de lichtgrijze nieuwe roeden.
Opslag van de roeden in de loods. De zwarte roeden vooraan zijn voor een molen buiten Schiedam.