Laat jij publieksmolen De Walvisch weer draaien?

Laatst geüpdatet op 1 december, 2022

Wie de grootste molens van de wereld wil bezoeken komt vanzelf bij molen De Walvisch in Schiedam. Is het niet vanwege de molenwinkel op de begane grond, dan toch wel voor het museumgedeelte op de hogere zolders. Alle andere Schiedamse reuzen zijn maar zelden open voor publiek. Helaas kan er nu al maanden niet worden gedraaid als gevolg van afgekeurde wiekenroeden. Nieuwe roeden zijn onderweg en het worden hele bijzondere. De molenstichting organiseert weer een crowdfundactie om de kosten te kunnen dekken. 

Groot was de teleurstelling toen bij specialistisch onderzoek bleek dat, net als eerder twee andere Schiedamse windmolens, ook de roeden van molen De Walvisch moesten worden afgekeurd. Draaien was niet meer mogelijk terwijl er niets mooier is dan een draaiende molen, zeker als het om een publieksmolen gaat. Bezoekers uit binnen- en buitenland maakten zo kennis met de unieke geschiedenis van Schiedam als jeneverhoofdstad van de wereld en de werking van een windmolen.

Van Busselneuzen
Stichting De Schiedamse Molens besloot echter niet bij de pakken neer te gaan zitten maar deze tegenslag te gebruiken als kans om molen De Walvisch nog beter te maken dan hij al was. Zo zullen er niet alleen nieuwe wieken op komen maar worden beide roeden ook nog eens voorzien van Van Busselneuzen. Daarbij zit aan de voorkant van de roe een gestroomlijnde metalen bekleding. Deze hebben vroeger ook een korte periode op De Walvisch gezeten. Molenliefhebbers kunnen dan, naast een Oudhollandse wiekenkruis en fokwieken, nog een derde wieksysteem zien in Schiedam.

Bijenwas
Regenwaterdoorslag is bij stenen molens altijd een probleem. Dat is ook het geval bij molen De Walvisch en dubbel onhandig in zo’n actieve molen met molenwinkel en museum. Naast de roeden wordt dit probleem meteen meegepakt. Een deel van de buitenromp zal worden ingesmeerd met echte bijenwas. Dit maakt een einde aan de vochtproblemen.

Spannende inrichting
Op dit moment worden er allerlei extra voorwerpen en opstellingen gerealiseerd op de museumzolders. Hierdoor kunnen bezoekers nog beter ervaren hoe het vroeger was op de brandersmolens en hoe ze werkten. Zo staat al het imposant originele bovenwiel van De Walvisch op de panoramazolder en wordt een paar maalstenen op de maalzolder open gelegd om te kunnen zien hoe het maalproces werkt.

Samen de laatste loodjes
Op de totale begroting van €135.000,- moet nog een klein gat van €10.000,- worden gedicht. Samen zou dat moeten lukken. Voor elk bedrag staat een leuke tegenprestatie en worden er ook nog eens een aantal verrassingspakketten verloot. Doe mee en wordt één van de mensen dankzij wie museummolen De Walvisch weer generaties lang kan draaien.

Doneren kan via www.molenfonds.nl of door deze QR-code te scannen om meteen op onze crowdfundpagina uit te komen.