Open Monumentendagen opent in molen De Palmboom

De hoogste monumenten van de stad mogen natuurlijk niet ontbreken op de jaarlijkse Open Monumentendagen. Zaterdag 8 september zal Catelijne de Groot, wethouder monumenten, het speciale weekend openen in molen De Palmboom. Ook molen De Drie Koornbloemen en de Babbersmolen zijn dit jaar te bezichtigen.

Wie de geschiedenis van Schiedam terug wil zien in haar erfgoed kan een mooie tijdreis maken in de drie molens die dit jaar meedoen.

De Babbersmolen uit 1710 is een poldermolen uit de tijd dat de Schiedamse jeneverindustrie nog in opkomst was. Bezoekers kunnen in de molen en de naastgelegen mini-polder ervaren hoe Nederland eeuwenlang droge voeten hield dankzij de inzet van poldermolens. Leuk voor kinderen èn volwassenen! Daarnaast is in en rond de molen te zien hoe een molenaar met vrouw en kinderen zo’n 100 jaar geleden leefde. Ze waren met een moestuin, eendenkooi en wilgengriend sterk zelfvoorzienend.

Molen De Palmboom is oorspronkelijk gebouwd in 1781 en toont op zijn maalzolder de typische inrichting van een brandersmolen.  Op het hoogtepunt van de jeneverproductie stond er een ring van brandersmolens om de hele historische binnenstad. Ze maalden exclusief voor de branderijen rogge en gerstemout. Vanaf de balie is daar nu nog een deel van te zien. Zaterdag 8 september worden de Schiedamse Open Monumentendagen er om 11 uur geopend. Iedereen is van harte welkom hier bij te zijn.

Molen De Drie Koornbloemen tenslotte is met zijn bouwjaar 1770 weliswaar ouder dan De Palmboom maar laat in zijn authentieke inrichting zien wat de molens deden toen het bergafwaarts ging met de moutwijnjenever. Zo zijn er sporen te vinden van een veevoermaalderij, een rijstpelwerk en lijkt de inrichting meer op een bakkersmolen.

Babbersmolen: zaterdag 8 september 11-16 uur
De Palmboom: zaterdag 8 september 11-16 uur
De Drie Koornbloemen, zaterdag 8 èn zondag 9 september 11-16 uur

Het programmaboekje is vanaf een week voor de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij het I-Punt in de Waag, Lange Kerkstraat 39.

Foto: molen De Palmboom met op de achtergrond molen De Kameel

Openmonumentendaglogo