Molenstichting tegen hoogbouw bij de historische binnenstad!

Laatst geüpdatet op 16 februari, 2022

LET OP: Deze themapagina zal elke keer worden aangevuld als er meer nieuws is over hoogbouw in en rond het historisch stadshart van Schiedam. Alle links openen in een nieuw tabblad.

Inleiding
Begin februari 2022 werd via Schiedamse media een plan bekend gemaakt voor ‘The Miller’; een woontoren van 70 meter hoog aan de rand van de binnenstad. Met 24 verdiepingen is dit een voorbeeld van hoogbouw. Stichting De Schiedamse Molens heeft niets tegen hoogbouw tenzij het de molens bedreigt. Dat is hier het geval. The Miller staat zo dichtbij de molens dat het inbreuk maakt op de molenbiotoop van drie (!) molens. Dit is een cirkel met een straal van 400 meter rondom elke molen die vrije windvang en zicht op de molen mogelijk maakt). Als dit bouwwerk er komt, opent dat de deur naar talloze andere vormen van hoogbouw wat het einde betekent van de Schiedamse brandersmolens.
Naast een bedreiging voor de molens tast hoogbouw de beleving van de unieke historische binnenstad aan. Wij grijpen daarom dit specifieke project aan om een stadsbrede discussie te stimuleren over de (on)wenselijkheid van hoogbouw in en om het oude centrum.


woensdag 16 februari 2022

Kleine doorbraak!
D’66 Schiedam schaart zich in De Schiedammer Online achter onze standpunten.

https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/geen-disproportionele-hoogbouw-in-binnenstad-en-stadsgezicht


dinsdag 15 februari 2022

Voormalig stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars maakt spontaan een prachtig gedicht om ons een hart onder de riem te steken.


zondag 13 februari 2022

Hart van Nederland kwam langs in Schiedam en maakte een korte reportage.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/molens-schiedam-bedreigd-door-torenhoge-flat


vrijdag 11 februari 2022

Vanmiddag zijn alle Schiedamse molens in de rouwstand gezet, de stormborden er uit en een zwarte vlag in top. Dit blijft zo tot maandagmorgen en is een visueel protest dat veel mensen niet zal ontgaan. Er was veel pers aanwezig waardoor onze bezwaren ook in de media goed zichtbaar zullen zijn.

https://schiedam24.nl/…/molenwereld-wil…/19841


donderdag 10 februari 2022

Er is een persbericht naar de media verstuurd wat een dag eerder naar de lokale politiek is gegaan. Bovendien zal er vanaf vrijdagmiddag een visuele protestactie te zien zijn op alle Schiedamse molens, maar wat is nog een verrassing.


woensdag 9 februari 2022

Er is een persbericht naar de fractievoorzitters van alle Schiedamse partijen gestuurd met het verzoek om de molenstichting te steunen in haar standpunt dat er geen hoogbouw bij de molens en het historisch stadshart moet komen. Zie bijlage 

PERSBERICHT Molenstichting tegen hoogbouw bij de historische binnenstad


dinsdag 8 februari 2022

Ons bestuur stuurde een brief naar het Schiedams college van B&W. Daarin spreekt ze uit dat het bouwplan ingaat tegen vastgelegde beschermingsregels voor de molenbiotopen van de stadsmolens. Verder is zij verbolgen over de verborgen gang van zaken en roept op tot een dialoog met de stad over de (on)wenselijkheid van hoogbouw in en om de historische binnenstad. De brief is hieronder te downloaden evenals relevante stukken van de gemeente Schiedam. 

2022_02_08 brief Bestuur aan B&W 

14_12_2021 brief B&W aan de Raad-gecomprimeerd

Openbare besluitenlijst 23 november 2021