Molens in de rouw om hoogbouw

Laatst geüpdatet op 13 februari, 2022

‘De nacht daalt neer over de molens van Schiedam, er dreigt een zware storm aan de horizon en een langzame maar zekere dood klopt aan de molendeur.’ Dat is wat molenaars, vrijwilligers en de molenstichting ervaren bij het plan om een 70meter hoge woontoren te bouwen vlakbij de molens. En dat ondanks de vastgelegde molenbescherming in gemeentelijke beleidsstukken. Alle Schiedamse molens zullen daarom vanaf vrijdag 11 februari om 16.30 uur tot zondagavond in de rouwstand staan met een zwarte vlag in top, de verlichting uit en de stormborden uit de wieken. Dit is een beeld dat Schiedam nog nooit heeft gezien maar wat blijkbaar nodig is.

Men is bij de stichting verbijsterd dat het gemeentebestuur al jaren in overleg lijkt te zijn over dit plan zonder de molenstichting als belanghebbende partij erbij te betrekken, en niet al zelf tot de conclusie is gekomen dat dit project niet haalbaar of wenselijk is vanwege de molenbescherming. Door zijn enorme hoogte zal de torenflat onverwachte en mogelijk gevaarlijke windturbulentie bij de molens veroorzaken.

Deze houding van B&W geeft weinig vertrouwen in de toekomst waarin mogelijk de ene na andere toren deze kolos gezelschap komt houden. Dat zou het einde van de molens betekenen want als ze niet kunnen draaien raakt het gaande werk in verval. Extra wrang is dat deze spijker aan de molendoodskist ook nog eens The Miller (de molenaar) is gedoopt.

Vreemd genoeg past dit onverwachte enthousiasme voor hoogbouw vlakbij het historisch stadshart niet bij ander gemeentebeleid. Schiedam heeft juist haar jeneververleden en unieke stadsgezicht herontdekt en omarmd. Onder de naam Distillers District is het ineens een opkomende hippe bestemming voor Rotterdammers en toeristen. Schiedam heeft een rijke, tastbare geschiedenis waar menig stad jaloers op is. Er wordt zelfs al een UNESCO werelderfgoedstatus verkend. Een hoogbouwskyline past daar slecht bij.

Stichting De Schiedamse Molens wil graag een stadsbrede discussie initiëren over hoogbouw bij de historische binnenstad omdat alle Schiedammers hier een stem in behoren te hebben.