Molen De Kameel tijdelijk stil voor onderhoudsbeurt

Laatst geüpdatet op 24 augustus, 2016

Vanuit het meerjarig onderhoudsplan wordt molen De Kameel opnieuw in de verf gezet. Daarnaast bleek bij de jaarlijkse inspectie door Restauratie Werkplaats Schiedam de dakafwerking niet naar verwachting te functioneren. Deze zal voorafgaand aan het schilderwerk worden vervangen. Tijdens de werkzaamheden zal de molen niet kunnen draaien.

Hoewel molen De Kameel alweer eeuwen aan het Doeleplein lijkt te staan, is het nog maar vijf jaar geleden dat hij feestelijk is geopend. De dagelijkse invloed van weer en wind eisen echter hun tol op de staat van al het buitenhoutwerk. Daarom krijgt deze relatief jonge molen volgens planning zijn eerste grondige onderhoudsbeurt.

Van koolteer naar EPDM
Vroeger werd er voor het waterdicht maken van de houten molenkap, net als bij andere daken, koolteer gebruikt. Doordat dit materiaal inmiddels uit milieuoverwegingen is verboden, is er bij de bouw van De Kameel gekozen voor een vloeibare synthetische rubbercoating die over de ingewikkelde kapvorm van gepotdekselde planken kon worden aangebracht. Het jonge FSC-hout dat gebruikt is bij de bouw van de molen bleek echter nog zo hard te werken, dat het rubber onvoldoende kon meerekken zonder te scheuren. Gelukkig is er inmiddels een beter materiaal gevonden: EPDM. Dit is al gebruikt bij de groot-onderhoudsbeurten van de andere Schiedamse molens en beschikt over een hoge elasticiteit en een lange levensduur . Het  zal als eerste worden aangebracht waarna de schilders al het buitenhoutwerk onderhanden zullen nemen. De totale werkzaamheden zullen naar verwachting vier weken in beslag nemen.

Op de foto: Jannick Schouten van Restauratie Werkplaats Schiedam boven op de kap van molen De Kameel