Verschillende molens te bezichtigen tijdens Open Monumentendagen

Laatst geüpdatet op 8 februari, 2017

Tijdens de Open Monumentendagen zetten in heel Nederland monumenten hun deuren open voor het grote publiek. Schiedam, met meer dan tweehonderd rijksmonumenten, doet hier uiteraard ieder jaar aan mee. Tijdens deze editie, in het weekend van 10 en 11 september, zijn vijf historische molens te bezoeken.

Molen De Walvisch | Westvest 229
zaterdag 10 september 2016 | 10.00 – 16.00 uur

Molen De Walvisch is bij alle thuisbakkers bekend vanwege zijn molenwinkel met een groot assortiment bakartikelen. De meeste klanten komen echter niet verder dan de begane grond en het is een heel avontuur om kruip door, sluip door alle zolders te beklimmen met als beloning een uitzicht op de oude binnenstad en de andere brandersmolens.

Molen De Drie Koornbloemen | Vellevest 5
zondag 11 september 2016 | 10.00 – 17.00 uur

Molen De Drie Koornbloemen heeft een erg interessant interieur met nog veel oorspronkelijke details. De bezoeker vindt er veel sporen van de verschillende functies die de molen heeft gehad. Zo is er een restant van een pelwerk te vinden en is het de enige Schiedamse brandersmolen waarvan de maalstenen een zolder hoger zijn geplaatst.

Molen De Vrijheid | Noordvest 40
zaterdag 10 september 2016 | 10.00 – 17.00 uur

In molen De Vrijheid is het ambachtelijk maalbedrijf gevestigd van De Schiedamse Molens. Alleen daarom al is een bezoek meer dan de moeite waard. Bovendien heeft hij net een omvangrijke onderhoudsbeurt gehad waarbij onder andere alle voegen van het metselwerk zijn vernieuwd. U kunt zich voorstellen wat een klus dit voor de metselaars is geweest! Ook deze molen kent een sfeervol oorspronkelijk interieur maar de open trappen zijn niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

De Babbersmolen | Schiedamsedijk 2a (op volkstuincomplex Vijfsluizen)
zaterdag 10 september 2016 | 10.00 – 17.00 uur
zondag 11 september 2016 | 12.00 – 16.00 uur

De Babbersmolen ten slotte is Schiedams enige maalvaardige poldermolen. Bovendien is deze molen uit 1710 de oudste stenen poldermolen van Nederland. Waar de brandersmolens in de stad opvallen door hun indrukwekkende afmetingen en stoere uitstraling, is de Babbersmolen juist een toonbeeld van rust in een klein stukje polderlandschap, compleet met riet schapen en een wilgengriend.

Museummolen De Nieuwe Palmboom | Noordvest 34
zaterdag 10 september 2015 | 11.30 – 17.00 uur
zondag 11 september 2015 | 11.30 – 17.00 uur
Meer informatie: www.jenevermuseum.nl

Alle bovenstaande molens zijn vrij te bezoeken maar niet elke molen is geschikt voor iedereen. Kinderen moeten oud genoeg zijn om zelfstandig de open steektrappen te beklimmen en mogen dit alleen onder begeleiding van een volwassene. Voor hen zijn Museummolen De Nieuwe Palmboom, molen De Walvisch en de Babbersmolen het meest geschikt.

Bekijk het algemeneinformatieboekje en het programma.

Openmonumentendaglogo

Deze zijn in de dagen voor Open Monumentendagen af te halen bij de publieksbalies van het stadskantoor (tijdens openingstijden achterin links), bij het Informatiepunt in de Waag (Lange Kerkstraat 39), bij de bibliotheek en bij de musea in de binnenstad.

De informatiebalie van het comité Open Monumentendagen staat dit jaar als vanouds op de Grote markt.
 
Hier kunt u tijdens de dagen terecht voor informatie en de boekjes en programma’s van de diverse activiteiten.