Nieuwe directeur voor De Schiedamse Molens

Laatst geüpdatet op 21 december, 2016

De monumentale brandersmolens, zo karakteristiek voor Schiedam, worden in stand gehouden door erfgoedstichting De Schiedamse Molens. Na acht jaar leiding te hebben gegeven aan deze stichting gaat de heer Jan Klitsie met pensioen. Hij wordt per 1 augustus a.s. opgevolgd door architect/galeriehouder Hugo Boogaard.

Extra molens
Hoewel instandhouding en exploitatie van de bestaande molens de kerntaak is van de stichting heeft de heer Klitsie een bijzondere bouwperiode meegemaakt. “Toen ik in 2008 begon, zocht men iemand met bouwervaring om de herbouw van molen De Kameel in goede banen te leiden. Dit was een mooie uitdaging die ik met veel plezier ben aangegaan. Omdat molen De Kameel goed zichtbaar is voor bezoekers die de stad binnenkomen vanuit het treinstation en de snelweg, kan Schiedam zichzelf nu nog beter presenteren als molenstad. “ Na de oplevering wachtte meteen een volgende bouwklus: de restauratie van de Babbersmolen. “Ook dit was heel bijzonder om te doen. Schiedam had vroeger naast brandersmolens veel andere molens met een specifieke functie. Denk bijvoorbeeld aan zaagmolens of poldermolens. Deze waren allemaal verdwenen maar met de restauratie van de Babbersmolen heeft de stad weer een poldermolen die ook nog te bezichtigen is door het publiek.”

Toekomst
Na deze grote bouwprojecten valt er nog genoeg te doen voor de nieuwe directeur Hugo Boogaard. “Op dit moment krijgen de oude brandersmolens één voor één een ingrijpende restauratie. Molen De Vrijheid is bijna klaar en volgend jaar wordt Museummolen De Nieuwe Palmboom onder handen genomen. Ook start in september de bouw van een nieuwe beheerderswoning bij de Babbersmolen. Over verdere toekomstplannen vertelt Hugo Boogaard: “De Schiedamse Molens is een veelzijdige club met, naast monumentenbeheer, ook nog een ambachtelijk maalbedrijf, een molenwinkel en de ontwikkeling van watereducatie bij de Babbersmolen. Ik wil vooral de Schiedammers zoveel mogelijk betrekken bij de zeven molens die de stichting onder haar hoede heeft.”

Donderdag 25 augustus a.s. is er vanaf 16.00 uur in restaurant De Noordmolen een receptie waar belangstellenden afscheid kunnen nemen van Jan Klitsie en kennis kunnen maken met Hugo Boogaard.