Molen De Vrijheid heeft nieuwe roeden

Dinsdag zijn de nieuwe roeden van molen De Vrijheid door het gat van de wiekenas gestoken. Dit gebeurde met hulp van een enorme telescoopkraan en een hoogwerker. Het ambachtelijk maalbedrijf kan binnenkort weer echt op de wind malen.

In de vroege ochtendzon werd naast molen De Vrijheid een indrukwekkende telescoopkraan geplaceerd. Daarnaast moest ook nog plek vrij blijven voor een hoogwerker van flink formaat. Beide voertuigen zijn namelijk nodig om de hoogste molens ter wereld van nieuwe roeden te voorzien. Dit keer was molen De Vrijheid aan de beurt met roeden van bijna 27 meter lengte en een gewicht van 1800 kg.

Sneller dan verwacht werden de roeden succesvol door de wiekenas gestoken en zorgvuldig vastgezet met wiggen. Daarna volgden de andere onderdelen van de wieken. Een roe bestaat immers uit twee wieken; aan elk uiteinde één. Voor zo’n wiek zijn een heleboel heklatten nodig om een hekwerk te vormen waar het zeil voorgelegd kan worden om nog meer wind te kunnen vangen. Bijzonder aan De Vrijheid is dat deze ook nog fokken heeft waardoor het rendement van de wieken nog hoger wordt. Dat kan zeker bij een actief maalbedrijf goed van pas komen. De hele hijsoperatie was zoals gewoonlijk in handen van Restauratie Werkplaats Schiedam die samen met een vakkundige kraanmachinist de klus hebben geklaard. Nu is het nog zaak om het wiekenkruis weer volledig draaivaardig te maken.
(tekst loopt door onder afbeelding)

Crowdfundactie
Naast molen De Vrijheid heeft ook molen De Palmboom een nieuw wiekenkruis nodig. Hoewel het leeuwendeel van de financiering van dit groot onderhoud bijeen is gebracht door eigenaar Stichting De Schiedamse Molens, zat er nog een gat van tienduizend euro in de begroting. Daarop is met hulp van het nationale Molenfonds een crowdfundactie gestart die gelukkig goed aanslaat. Inmiddels is bijna driekwart van het geld binnen om ook deze tweede molen weer in de toekomst onbezorgd te laten draaien. Iedereen die de Schiedamse stadsreuzen een warm hart toedraagt kan verschillende bedragen doneren via www.molenfonds.nl/schiedam. De actie loopt nog tot eind van dit jaar.

https://molenfonds.nl/schiedam