Crowdfundactie voor De Vrijheid en De Palmboom

De Schiedamse mout- of brandersmolens zijn de hoogste molens ter wereld en een trots onderdeel van het historische stadscentrum. Na een succesvol afgesloten langjarige metselwerkrestauratie werd echter een onverwachte tegenvaller ontdekt: de roeden van molens De Palmboom en De Vrijheid blijken niet meer te voldoen aan de huidige normen en moeten worden vervangen. Om de begroting sluitend te maken organiseert Stichting De Schiedamse Molens de komende maanden een crowdfundactie.

Zowel Schiedammers als bezoekers van de stad genieten van de imposante verschijning van deze stenen reuzen. Zeker als ze allemaal draaien zorgen ze voor een vrolijke levendige sfeer in de stad. Twee molens moeten echter nieuwe roeden krijgen (de ijzeren kokervormige balken die de kern vormen van het wiekenkruis). Dat is een fixe tegenvaller voor de molenstichting. Voor een snelle vervanging is geen geld gereserveerd wat betekent dat er een grote hap uit de reserves wordt genomen. Financiering van andere projecten zoals sprinklerinstallaties en verduurzaming dreigt flinke vertraging op te lopen. Ze kunnen daarom elke hulp gebruiken!

De Vrijheid en De Palmboom
De Vrijheid en De Palmboom zijn twee markante molens die zo snel mogelijk weer vrijuit moeten kunnen draaien. In molen De Vrijheid bevindt zich het ambachtelijk maalbedrijf waar bijna elke dag op windkracht wordt gemalen voor branders, bakkers, horeca, groothandel en meer. Die kunnen niet wachten op hun meel. De nieuwe roeden voor deze molen zijn daarom al afgelopen vrijdagochtend geleverd.
Molen De Palmboom is decennialang dé museummolen van Schiedam geweest waar schoolkinderen maar ook toeristen kennis hebben gemaakt met het Schiedamse molenverleden. Nu huisvest hij ambachtelijke bedrijven en maakt een leerlingmolenaar er zijn draaiuren ter voorbereiding op het landelijk molenaarsexamen. Dat gaat natuurlijk niet zonder goed wiekenkruis.

Crowdfundactie: Help in één klap twee molens!
Het totale project om bij beide molens nieuwe roeden met hekwerk te plaatsen kost €178.000,- aldus directeur Hugo Boogaard. “Stichting De Schiedamse Molens heeft al een groot deel van het benodigde bedrag bij elkaar kunnen brengen dankzij subsidies van de Provincie Zuid-Holland, eigen middelen en bijdragen van o.a. het De Groot Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Molenfonds. Er ontbreekt nog €10.000,-. De molenstichting hoopt dit gat te dichten met crowdfunding met hulp van het Molenfonds.” Op www.molenfonds.nl/schiedam kunnen molenliefhebbers van binnen en buiten Schiedam verschillende bedragen doneren voor een leuke tegenprestatie. De komende maanden zullen er bovendien meerdere acties worden georganiseerd.