Mini-Babberspolder: hoe Nederland droge voeten houdt

Laatst geüpdatet op 8 februari, 2017

Geboren uit een initiatief van de gemeenschappelijke Schiedamse serviceclubs wordt er op dit moment hard gewerkt aan watereducatie bij de Babbersmolen. Het idee: laat kinderen en volwassenen zelf ervaren hoe je in een polder droge voeten houdt.

Watereducatie rond een oude poldermolen is een mooie invulling van het Kindermolenproject dat door de serviceclubs is opgezet. Aanvankelijk werd gedacht aan een miniatuurmolen die door kinderen kan worden bediend. Daar zitten in het gebruik en exploitatie echter wat haken en ogen aan. Bovendien bezoeken scholen al museummolen De Nieuwe Palmboom. Een poldermolen daarentegen is voor velen nog onbekend terrein. Het sluit bovendien uitstekend aan bij de plannen voor de Babbersmolen als educatieve en recreatieve trekpleister.
Het conceptontwerp toont een mini-Babberspolder met slotenstructuur, scheprad, Poldervaart en sluis op schaal. De bezoeker moet flink aan de bak als de polder onder water gaat lopen: het scheprad kan met de hand worden bediend en ook de sluisdeuren zijn instelbaar.

Op dit moment gebeurt er ontzettend veel. Het nieuwe bezoekerscentrum krijgt vorm en de oude woning naast de molen is gesloopt en omgevormd tot ontvangstterras. Er vindt overleg plaats met verschillende betrokken partijen om tot een goed definitief ontwerp te komen. Allereerst is dat het Hoogheemraadschap Delfland dat ook interesse heeft in watereducatie. Maar ook zijn er contacten met het onderwijs en andere educatieve instellingen voor samenwerking. De Babbersmolen wil met haar activiteiten vooral aanvullend zijn op andere lokale initiatieven.

De ontwikkelingen rond de Babbersmolen zijn te volgen op een eigen Facebookpagina.