9 mei Molendag: maak kennis met de reuzen van Schiedam

Laatst geüpdatet op 8 februari, 2017

Schiedam is trots op haar brandersmolens die de hoogste molens ter wereld zijn. Nationale Molendag is dé kans om ze eens van binnen te bekijken. Naast de vertrouwde activiteiten zoals het pannenkoekenterras bij molen De Walvisch is er dit jaar iets veranderd in de organisatie.

Tijdens Molendag weten Schiedammers en molenliefhebbers van buiten de stad de weg naar de Schiedamse molens altijd wel te vinden. Het valt de molenaars op dat veel bezoekers nog nooit op een molen zijn geweest en eigenlijk niet goed weten wat ze om zich heen zien. Daarom is besloten om dit jaar op meerdere molens georganiseerde rondleidingen te geven. Bijkomend voordeel is dat ze tegelijkertijd een oogje in het zeil kunnen houden. Een molen blijft een werktuig uit een tijd dat er nog geen Arbo-regels waren. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje en dat willen we ten alle tijde te voorkomen. Molendagbezoekers leren dit jaar dus niet alleen de Schiedamse reuzen kennen maar ook de vrijwillig molenaars die ze bedienen. In elke molen hebben de rondleidingen een ander accent. Het publiek kan kiezen of ze meer willen weten over de brand op De Walvisch, de functies van De Drie Koornbloemen in de nadagen van de jeneverindustrie of over de herbouw van De Kameel. Bij deze laatste molen liggen overigens tijdens Molendag enkele historische schepen en zelfs een drijvende stoombok.

Twee molens blijven wel vrij toegankelijk. Als eerste is daar Museummolen De Nieuwe Palmboom waar ook een tent van Komkids zal staan. Deze molen is het meest geschikt voor gezinnen met kleine kinderen en op de balie mag je onder begeleiding van de molenaar zelf het kruirad bedienen. Daarnaast geeft De Vrijheid, hoe kan het anders met zo’n naam,  vrije toegang. Hier is het ambachtelijk maalbedrijf gevestigd en wordt er de hele dag gemalen. Bovendien komt een bakker ter plekke de lekkerste broodjes bakken van molenmeel. Een unieke kans om dit bijzondere bedrijf in werking te zien.

Wiekentocht
WiekentochtOok fietsliefhebbers hoeven zich niet te vervelen tijdens Molendag. De Lions organiseren (alleen op 9 mei) een Wiekentocht. Deze sponsortocht leidt langs de stadsmolens en door een stukje groen Midden-Delfland. Natuurlijk wordt de Babbersmolen niet overgeslagen. Daar is de laatste weken veel veranderd. Zo is het bezoekerscentrum in aanbouw al te zien en is de oude machinistenwoning afgebroken. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een bijzonder watereducatieproject. Een deel van de opbrengst van de Wiekentocht is hiervoor gereserveerd. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, eventueel op zondag want dan is deze poldermolen als enige Schiedamse molen ook open.

Inschrijving en info: www.wiekentocht.nl

Openingstijden Molendag
Stadsmolens:
9 mei van 10.00 tot 16.00 uur
Babbersmolen:
9  èn 10 mei  van 10.00 tot 16.00 uur

Tijden van de rondleidingen worden nog bekend gemaakt.