Maak kennis met het molenaarsambacht tijdens Open Monumentendagen

Last updated on 8 februari, 2017

Dit weekend zijn weer de Open Monumentendagen met als thema ‘Kunst & Ambacht’. Natuurlijk mogen de monumentale molens niet in het programma ontbreken. Ze zijn gemeentelijk en rijksmonument en beeldbepalend voor de stad Schiedam. Daarnaast wordt er in ons ambachtelijk maalbedrijf nog steeds het beroep van korenmolenaar uitgeoefend. Het is één van de taken van stichting De Schiedamse Molens om dit immaterieel erfgoed in stand te houden. Wij laten bij deze editie van de Open Monumentendagen het publiek graag kennis maken met dit eeuwenoude ambacht.

Onthulling gildeschild
Open Monumentendag heeft op molen De Vrijheid een feestelijk tintje. Die dag zal boven de deur het nieuwe schild van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde worden onthuld. De Vrijheid stond in de jaren ’70 aan de wieg van dit landelijke gilde dat de kwaliteit en kunde bewaakt van professionele molenaars, hun maalbedrijf en hun producten.

De onthulling zal plaats vinden om 11.00 uur ‘s ochtends. Na afloop is er koffie met wat lekkers voor alle aanwezigen. U bent van harte welkom!

De volgende molens zijn te bezichtigen:

Molen De Vrijheid:
Hierin bevindt zich ons maalbedrijf. Na de onthulling van het AKG-schild zal er de hele dag worden gemalen.
zaterdag 12 september 2015 | 10.00 – 17.00 uur

Molen De Walvisch:
Deze molen herbergt een sfeervolle molenwinkel voor de echte thuisbakker. Er is een vrijwillig molenaar aanwezig en de molen is te beklimmen.
zaterdag 12 september 2015 | 10.00 – 16.00 uur

Museummolen De Nieuwe Palmboom:
Hier komt u alles te weten over de functie en werking van de Schiedamse brandersmolens. Toegang dit weekend gratis.
zaterdag 12 september 2015 | 11.30 – 17.00 uur
zondag 13 september 2015 | 11.30 – 17.00 uur

De Babbersmolen:
Schiedams enige complete poldermolen heeft sinds dit jaar een bezoekerscentrum en een koffie- en theeterras. Een leuke tip voor een wandelingetje of fietstochtje langs de Poldervaart.
zaterdag 12 september 2015 | 10.00 – 17.00 uur

Bekijk het algemene informatieboekje en het programma.
Openmonumentendaglogo