Molen De Vrijheid ontvangt schild korenmolenaarsgilde

Geheel in het thema ‘Kunst & Ambacht’ is tijdens Open Monumentendagen op molen De Vrijheid het nieuwe gildeschild onthuld. Hiermee is voor iedereen zichtbaar geworden dat het maalbedrijf van De Schiedamse Molens lid is van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG).

De onthulling van het schild werd verricht door de heer Van der Voet van het AKG; de heer Hazenberg die aan de basis stond van het Echte Bakkersgilde en de heer Roels, oprichter van het Vlaamsch Broodhuys en huidig klant van het maalbedrijf.

Het schild is tevens een keurmerk voor ambachtelijke kwaliteit omdat deze landelijke organisatie strenge toelatingseisen hanteert voor de molen, de molenaar en de kwaliteit van de geproduceerde meelproducten.

“Het is toch een kroon op m’n werk dat molen De Vrijheid weer lid is van het AKG omdat deze molen een belangrijke rol heeft gespeeld bij de oprichting van het AKG midden jaren zeventig” aldus molenaar Theo de Rooij. Stichting De Schiedamse Molens is erg trots op haar molenaar. Hij heeft de afgelopen jaren in molen De Vrijheid weer een ambachtelijk maalbedrijf opgebouwd met de vakkennis van vroeger en de eisen van vandaag de dag. Hierdoor blijft het vak van korenmolenaar behouden en is het toekomstbestendig. Dit weekend, waarin ook Open Ateliers plaatsvond, liet Schiedam twee zaken zien waar het goed in is: een rijke monumentale binnenstad en veel ambachtelijk en kunstzinnig vakmanschap.