Voorzitter Schiedamse molenstichting ontvangt erepenning bij afscheid

Na 34 jaar voorzitterschap van Stichting De Schiedamse Molens heeft oud-burgemeester Reinier Scheeres de voorzittershamer overgedragen. Als blijk van waardering voor zijn energieke inzet ontving hij de A.J. de Koningpenning uit handen van de heer Leo Endedijk van de Vereniging De Hollandsche Molen, de belangenvereniging van alle Nederlandse molens.

Al als wethouder en later als burgemeester van Schiedam was de heer Scheeres een warm pleitbezorger van het behoud van de brandersmolens in de stad. In 1981 richtte hij samen met de heer H. de Block een speciale stichting op om de toekomst van deze unieke monumenten veilig te stellen. Met zijn huidige terugtreding kunnen we gerust spreken van het einde van een tijdperk. Er is onder zijn leiding veel bereikt voor het Schiedams molenerfgoed. De ‘Reuzen van Schiedam’ worden weer door de stad en haar inwoners omarmd en vormen een wezenlijk onderdeel van een hervonden stedelijke identiteit.

Tijdens zijn voorzitterschap heeft Stichting De Schiedamse Molens vele hoogtepunten en een enkel dieptepunt gekend.

In 1993 molen werd De Nieuwe Palmboom herbouwd en ingericht als werkend korenmolenmuseum. Hierdoor kon het grote publiek hernieuwd kennis maken met de geschiedenis van de brandersmolens. Een zwarte bladzijde is de brand van molen De Walvisch in 1996. Deze trieste gebeurtenis werd echter onder zijn altijd optimistische voorzitterschap met succes omgezet naar een volledige restauratie. In 2011 volgde de wederopstanding van molen De Kameel wat Schiedam definitief als molenstad op de kaart zette. Niet lang daarna tenslotte werd de Babbersmolen gerestaureerd. Hiermee kreeg Schiedam weer één van haar poldermolens terug.

De inzet van de heer Scheeres voor het Schiedams molenerfgoed dat ook landelijk van historisch belang is, bleef niet onopgemerkt. Tijdens een afscheidsreceptie sprak wethouder Houtkamp namens de stad zijn waardering hierover uit. Heel bijzonder was de toekenning van de A.J. de Koningpenning van landelijke vereniging De Hollandsche Molen. Deze onderscheiding voor uitzonderlijke verdiensten voor het nationaal molenbehoud is slechts één keer eerder uitgereikt en kwam dan ook bij de heer Scheeres als volslagen verrassing.

De stichting heeft een bekwaam opvolger gevonden in Hans van der Vlist, inwoner van de stad Schiedam met een carrière in het openbaar bestuur zowel binnen als buiten Schiedam.