Defect aan wieksysteem molen De Walvisch

Vanmiddag ontdekte de dienstdoende molenaar van molen De Walvisch dat een regelklep van één van de wieken plotseling was losgeraakt en op straat terecht is gekomen. Hij heeft dit direct gemeld aan Stichting De Schiedamse Molens, de eigenaar en beheerder van alle stadsmolens. “Dit is een ernstig defect waar we behoorlijk van schrikken.” aldus directeur Hugo Boogaard. “Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. We gaan tot de bodem uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Uit voorzorg zal molen De Walvisch niet meer draaien tot er meer duidelijkheid is.”

Na een jaar stilstand kreeg Museummolen De Walvisch afgelopen maart weer nieuwe wieken. Er is daarvoor gekozen voor aluminium Van Busselneuzen. Dit systeem is een wiekinnovatie uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en heeft vroeger ook op De Walvisch gezeten. Door dit opnieuw op de molen te monteren kan aan het museumpubliek de wiekmoderniseringen in Schiedam worden getoond en de werking ervan worden uitgelegd. 

In samenwerking met de molenaars van de museummolen, de Restauratiewerkplaats en de fabrikant van de Van Busselneuzen zal nu technisch onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van dit defect. Met de conclusies daarvan zal de molenstichting haar vervolgstappen bepalen.