Wissel van de wacht bij Schiedamse molenstichting

Na zeven jaar aan het roer te hebben gestaan van Stichting De Schiedamse Molens neemt Hugo Boogaard afscheid als directeur. Hij zal worden opgevolgd door Ernst Richel.

“Het waren zeven intensieve maar mooie jaren.” aldus Boogaard. Er is als team van medewerkers en vrijwilligers, in samenwerking met Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam, ontzettend veel werk verzet. Daar kijk ik met trots op terug. Zo is er bij de Babbersmolen een historisch erf en minipolder aangelegd en worden daar allerlei activiteiten georganiseerd. Samen met Nationaal Jenevermuseum Schiedam hebben we molen De Walvisch opnieuw ingericht tot molenwinkel, museum en vertrekplaats van de fluisterboten. Als onderdeel van het museumkwartier heeft dit meer levendigheid gebracht in het centrum van Schiedam. Ook technisch zijn de molens verbeterd; b.v. door herstel van metselwerk, nieuwe roeden, droge sprinklerinstallaties in meerdere molens en een extra elektrisch maalkoppel in molen De Vrijheid waar ons ambachtelijk maalbedrijf is gevestigd.”
Boogaard vervolgt:  “Dit is een mooi moment om te stoppen en met pensioen te gaan”. Mijn opvolger heeft nu de tijd om de meerjarensubsidies voor het onderhoud van de monumentale molens voor te bereiden die volgend jaar weer moeten worden aangevraagd. Dat is best een ingewikkelde klus waar aardig wat tijd in gaat zitten.”
Boogaard neemt niet definitief afscheid van de molens in Schiedam. Hij wil vrijwilliger worden bij de Babbersmolen waar hij op zaterdagen bezoekers kan ontvangen en rondleiden.

Ernst Richel zal zijn bestuurstaken neerleggen en het stokje van Hugo Boogaard overnemen. “Ik kijk er erg naar uit! Ik ben zelf ook vrijwillig molenaar op molen De Kameel en verknocht geraakt aan de molens van Schiedam en de vele mensen die ze in stand houden. Samen met personeel, vrijwilligers en bestuur wil ik nieuwe plannen maken om de molens in optimale staat te houden en dit werelderfgoed te verankeren in de moderne samenleving.”
Hugo Boogaard neemt 15 september afscheid en treedt per 1 oktober uit dienst. Ernst Richel start per 1 september als nieuwe directeur.  

Hugo Boogaard tijdens opening molenexpositie in het Jenevermuseum in 2022.