11 & 12 september Open Monumentendagen

Laatst geüpdatet op 8 september, 2021

Komend weekend zijn meerdere molens gratis te bezoeken tijdens de landelijke Open Monumentendagen. Omdat Stichting De Schiedamse Molens 40 jaar bestaat ontvangt elke molenbezoeker een gratis molenboekje. En er is meer! Hier vind je alles over deelnemende molens en wat je er kan doen. 

zaterdag 11 september
Babbersmolen (Schiedamsedijk 2a, Schiedam!; 6 minuten fietsen vanuit centrum)
Bij de enige complete poldermolen van Schiedam is weer veel te beleven. In de woning en op het historisch erf ervaar je hoe een molenaarsgezin vroeger in en van de natuur leefde. De minipolder met zijn pompen, sloten, scheprad en sluizen biedt de bezoekers een onvergetelijke ervaring over hoe Nederland eeuwenlang zijn voeten droog hield. Het imposante scheprad in de molen zal bij voldoende wind af en toe malen.

EXTRA activiteiten:

  • zelf vlechten met natuurlijk materiaal
  • verkoop ingemaakte groenten e.d
  • uitleg bijenhouden door onze imker
  • wandeling door de Historische Vereniging Schiedam van Kethel naar de Babbersmolen

molen De Drie Koornbloemen (Vellevest 5)
Deze oudste originele brandersmolen van Schiedam heeft veel functies gehad die allemaal nog zijn terug te vinden in de molen. Op veel zolders zijn oude onderdelen te zien die je soms zelf nog in beweging kan brengen. Geniet boven op de balie van het mooie uitzicht over de stad.
|LET OP: Steile trappen en open trapgaten dus niet geschikt voor jonge kinderen. 

EXTRA activiteit:

  • op de begane grond info over de molens en onze stichting

zondag 12 september
molen De Palmboom (Noordvest 34)
Deze voormalige museummolen herbergt nu enkele ambachtelijke bedrijven en het documentatiecentrum van onze stichting. De begane grond wordt verhuurd voor vergaderingen e.d. Deze molen is gemakkelijker te beklimmen dan molen De Drie Koornbloemen en biedt een prachtig uitzicht op de ring van molens om de oude binnenstad.

EXTRA activiteiten:

  • info over de molens en onze stichting
  • koffie/thee en een zitje om even uit te puffen
  • korte wandelingen met gids naar het stadhuis om 13 en 14 uur.
  • AIR-schip Kabouter naast de molen is ook te bezoeken. Artist in Residence Esther van Duffelen maakte bijzondere portretfoto’s die in het ruim en de roef zijn tentoongesteld. Bezoekers die willen kunnen ook op de foto.

Natuurlijk zijn er nog veel meer monumenten te bezoeken. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar bij Infopunt S’dam in De Waag en een aantal andere plekken in de stad. Downloaden kan ook!