Unieke mini-polder opent bij Babbersmolen

Na jaren van plannen maken en financiering zoeken is het eindelijk zover. Zaterdag 20 mei a.s. wordt de mini-Babberspolder geopend. Deze unieke watereducatie laat bezoekers van de Schiedamse Babbersmolen spelenderwijs kennis maken met hoe wij in Nederland al eeuwenlang de voeten droog houden.

Buitenlandse bezoekers van ons land zijn vaak verbaasd hoe vanzelfsprekend Nederlanders het vinden om onder zeeniveau te leven. Wij zijn echter al generaties lang opgegroeid met een waterhuishouding van poldermolens, dijken en uitwateringskanalen. Daardoor is er weinig besef van het bijzondere en de onmisbaarheid van dit stelsel van waterbouwkundige werken. De gewoonlijk lage opkomst bij Waterschapsverkiezingen illustreert dit op een andere manier. Terwijl door de huidige klimaatveranderingen waterbeheer een steeds actueler onderwerp wordt.

Om kinderen en volwassenen op een leuke manier kennis te laten maken met dit oerhollandse fenomeen is er naast de oudste stenen poldermolen van Nederland een miniatuurpolder gebouwd, met een slotenpatroon van verschillende dieptes, die helemaal onder water kan worden gezet. Bezoekers kunnen hem weer droogmalen met behulp van een houten scheprad en hun eigen spierkracht. Hierdoor ervaren ze wat voor kracht er nodig is om het enorme scheprad in de Babbersmolen in beweging te brengen. Al het water wordt uitgeslagen in een mini-poldervaart met kleine werkende keersluizen waarna het naar de fictieve zee stroomt.

De mini-Babberspolder is ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting De Schiedamse Molens en Stichting Samenwerkende Serviceclubs Schiedam (4S). De uitvoering gebeurde onder leiding van Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam. Met de mini-polder is een bijzonder watereducatieproject gerealiseerd waar zowel individuele bezoekers als schoolklassen van elk opleidingsniveau plezier aan kunnen beleven.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 20 mei 2017 vanaf 15.00 uur. De Babbersmolen ligt aan de Poldervaart in volkstuincomplex Vijfsluizen. Jong en oud is van harte welkom.

Download de uitnodiging mini-Babberspolder >