Tokkelen vanaf De Palmboom op Open Monumentendag

Laatst geüpdatet op 13 september, 2019

Zaterdag 14 en zondag 15 september zijn weer de landelijke Open Monumentendagen. Alleen op zaterdag zijn meerdere Schiedamse molens te bezichtigen.  Op molen De Palmboom blijft het niet alleen bij kijken. Wie net zo stoer is als de reusachtige brandersmolens kan vanaf de balie naar beneden zwieren aan een tokkelbaan. 

Dit jaar is het landelijke thema van de Open Monumentendagen ‘Plekken van plezier’. Op de molens werd er vroeger best wel eens gelachen maar het was er vooral hard werken. Mede dankzij de gemeente Schiedam is er dit jaar op molen De Palmboom een unieke activiteit die door sommigen als doodeng maar anderen als zeer plezierig zal worden ervaren. Je mag er via de trap omhoog maar terug kan ook via een tokkelbaan naar het grasveld aan de overkant van de weg. Zo bekijk je het historische Dirkzwagerterrein (waar enkele bijzondere monumenten open zijn) op een hele andere manier!
Zaterdag 14 september tussen 11 en 17 uur, gratis entree.
Leeftijdsbeperking vanaf ca. 8 jaar en na veiligheidsakkoord van de tokkelinstructeurs.

LET OP: elke deelnemer moet een akkoordverklaring tekenen. Kinderen jonger dan 16 jaar zullen een ouder daarvoor moeten laten tekenen. 

 

Naast De Palmboom is ook molen De Drie Koornbloemen te beklimmen. Deze brandersmolen uit 1770 is de oudste nog oorspronkelijke brandersmolen met veel sporen van alle functies die hij heeft gekend.
Zaterdag 14 september tussen 11 en 17 uur, gratis entree.

Molen De Noord
, bekend van het restaurant, is de laatste te bezichtigen stadsmolen. De molen is boven het restaurantgedeelte normaal nooit open publiek, zelfs niet tijdens Nationale Molendag. Zaterdag is er echter om 15.00 uur een feestelijke afsluiting van een grote restauratieronde van alle stadsmolens. Molenliefhebbers zijn van harte welkom en hebben dan de mogelijkheid om samen met de molenaar deze molen te beklimmen.

Wie alle drukte in de stad wil ontvluchten zou de rust bij de landelijke Babbersmolen eens moeten opzoeken. Deze oudste stenen poldermolen van Nederland ligt slechts enkele minuten fietsen van het centrum. De historische molenaarswoning en levend erf bieden een kijkje in het leven van een poldermolenaarsgezin van 100 jaar geleden. Kinderen kunnen zich vermaken in de minipolder terwijl vader en moeder genieten van een kopje koffie.
Zaterdag 14 september tussen 11 en 16 uur, gratis entree. 

Op Open Monumentenzondag zijn alle bovengenoemde molens gesloten.

Open Monumentendagen programmaboekjes en -folders binnenkort o.a. verkrijgbaar bij het S’dam infopunt in de Waag.
Volledig programma voor Schiedam: www.openmonumentendag.nl/Schiedam
Volg www.facebook.com/OMDSDAM voor het laatste nieuws. 

Foto: landingsplek van de tokkelbaan bij molen De Palmboom