Schiedammers maken molens

Laatst geüpdatet op 8 februari, 2017

In het themajaar ‘Schiedammers maken’ laat de stad zien hoeveel mooie dingen er in Schiedam worden geproduceerd. De monumentale molens bewijzen dat dit al eeuwenlang het geval is. En de herbouw van molen De Kameel toont dat molens bouwen nog steeds in de Schiedamse genen zit. Om toekomstige relaties ook te laten genieten van deze grote molenreuzen hebben ze echter geregeld onderhoud nodig. Dit jaar krijgt molen De Vrijheid een grote onderhoudsbeurt. Schiedammers kunnen dus niet alleen molens máken maar ze ook restaureren.

In navolging van molen De Drie Koornbloemen, die twee jaar geleden onder handen is genomen, is nu De Vrijheid aan de beurt voor een langdurige onderhoudsbeurt. Opdrachtgever is stichting De Schiedamse Molens en de uitvoering ligt bij Restauratiewerkplaats Schiedam. De afgelopen weken hebben de steigerbouwers een flinke klus gehad aan de molen die tot bovenkant kap 33 meter is. Nu is hij mooi ingepakt in het paars en zijn de metselaars begonnen met het verwijderen van de oude voegen. Waar nodig zal het metselwerk worden vervangen. Dat gebeurt in ieder geval met delen van de houten kuip. Dit is een grote houten ring boven op de stenen romp die de kap van de molen op zijn plaats houdt.

Ambachtelijk maalbedrijf
Een extra aandachtspunt bij deze omvangrijke onderhoudsklus is het ambachtelijk maalbedrijf van De Schiedamse Molens dat in De Vrijheid is gevestigd. De productie- en opslagzolders moeten schoon blijven. Alle ramen zijn daartoe extra goed afgedicht zodat het stof van buiten niet naar binnen kan komen. Een ander aspect is dat door de werkzaamheden de wieken niet kunnen draaien en er dus niet op de wind kan worden gemalen. “Gelukkig kan één koppel stenen met een elektromotor worden bediend zodat malen altijd mogelijk blijft.” aldus molenaar Theo de Rooij.  “Ik heb bovendien flink vooruit gewerkt om een grote voorraad te hebben. Klanten hoeven zich geen zorgen te maken dat er onvoldoende meel is.”

Molendag
Omdat molen De Vrijheid een monument is worden er extra eisen gesteld aan het onderhoudswerk. Zo zal er gewerkt worden met traditionele kalkmortel die er tevens voor zorgt dat er minder waterdoorslag kan plaatsvinden. Naar verwachting zullen de werkzaamheden drie maanden duren. Dat betekent dat de molen tijdens Molendag is gesloten. Er wordt die dag daarom, bij voldoende wind, in molen De Drie Koornbloemen gemalen.