Ontdek de Babbersmolen tijdens Midden-Delflanddagen

Zaterdag 17 & zondag 18 juni a.s. zijn weer de Midden-Delflanddagen; een leuke gelegenheid om met vrienden of de kinderen het platteland rond Schiedam te verkennen. De Babbersmolen met schapen, wilgengriend, moestuin en mini-polder mag dan eigenlijk niet ontbreken.

De Babbersmolen is de oudste stenen poldermolen van Nederland en vormt met molenerf en vlietland een groene oase aan de historische Poldervaart. Hoewel het in de loop der tijd is ingesloten door woonwijken en infrastructuur, heeft dit plekje zijn karakter van eeuwenoud cultuurlandschap weten te behouden. Het is een leuke startplek voor een ontdekkingstocht naar de polders van Midden-Delfland. Voor een losstaand bezoek valt er echter ook genoeg te zien en te beleven.

Leven van wind, land en water
Dit jaar is het thema ‘Burgers, boeren en buitenlui in een duurzaam Midden-Delfland’. Bij de Babbersmolen kan men zien hoe 100 jaar geleden een molenaar met zijn gezin leefde. Er was geen electriciteit, ze sliepen nog in een ouderwetse bedstee en gekookt werd er op de kachel. Terwijl de molenaarsvrouw werkte in de moestuin, ving de molenaar als bijverdienste eenden in de eendenkooi of paling uit de sloot. Een wilgengriend zorgde leverde geriefhout voor vlechtwerk, bonenstaken of kachelhout.

mini-Babberspolder
Naast de molen is een uniek watereducatieproject gerealiseerd: een miniatuurpolder met een slotenpatroon van verschillende dieptes, die helemaal onder water kan worden gezet. Bezoekers kunnen hem weer droogmalen met behulp van een houten scheprad en hun eigen spierkracht. Al het water wordt uitgeslagen in een mini-poldervaart met kleine werkende keersluizen waarna het naar de fictieve zee stroomt.
Men leert spelenderwijs hoe wij in Nederland onze voeten drooghouden en wat voor kracht er nodig is om het enorme scheprad in de Babbersmolen in beweging te brengen.

 

De Babbersmolen met mini-polder zijn zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Gratis entree.
Kinderen tot 16 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.