Leerlingen Schravenlant duiken in Schiedamse geschiedenis

Ze moesten weer en wind doorstaan maar vrijdag 2 februari j.l. stonden alle leerlingen uit de tweede klassen van Lyceum Schravenlant op de balie van molen De Palmboom. In het kader van het jaarlijkse project “Erfgoedspoor” bezochten zij verschillende plekken in het oude centrum van Schiedam die te maken hadden met de jeneverhistorie van hun stad.

Op De Palmboom kwamen ze er achter dat ze in vroegere tijden op hun leeftijd al volop aan het werk waren. Op de brandersmolens werkten jongens van 14 jaar als lui- en aanslagjongen die verantwoordelijk waren voor het intern transport met het luiwerk. Ook beneden op de begane grond werkten twee jongens ‘aan de straat’. Zij zorgden samen met de meesterknecht voor het transport met paard van wagen van het rogge- en moutmeel naar de vele branderijen die de stad in die tijd kende.

De Leerlingen bezochten ook het Zakkendragershuisje, Jeneverie ’t Spul, Branderij De Tweelingh en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Zij ervaren zo actief het verleden en ontdekken welke samenhang er bestaat tussen de oude gebouwen in hun woonplaats. De klas die het meeste weet en doet die dag wint ‘De Grote Brandersbeker’.

Het erfgoedspoor “de branders van Schiedam”, is ontwikkeld in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland. 

Kijk op onze Facebookpagina voor een fotoverslag.

Op de foto: molenaar Ernst legt de werking van het spoorwiel uit.