Leerlingen ervaren brandersverleden

Last updated on 30 januari, 2014

Op vrijdag 24 januari gaan alle leerlingen uit de tweede klassen van lyceum Schravenlant in het kader van het project “Erfgoedspoor” op ontdekkingstocht naar het Schiedam van 250 jaar geleden. De havo en vwo-leerlingen bezoeken onder meer het Zakkendragershuisje, molen De Vrijheid, branderij De Tweelingh en Borrelmuseum / Jeneverie ’t Spul. Zij gaan de geschiedenis zelf beleven.

Zelf beleven
Alle plekken die de dertien- en veertienjarige leerlingen aandoen hebben van doen met de rijke historie van de Schiedamse jenever. Tijdens hun bezoek aan “De Tweelingh” worden zij rondgeleid in de nog steeds in bedrijf zijnde branderij van de familie Jansen en het bijbehorende museum. In ’t Spul nemen zij de oude gereedschappen ter hand en leren ze via filmbeelden hoe het werk in de mouterij was. Het hele proces van korrel tot borrel wordt er uiteengezet. Maar het blijft niet bij luisteren en kijken alleen. Bij het zakkendragershuisje branden op straat houtvuurtjes en worden de leerlingen opgewacht door de deken en enkele kloeke leden van het zakkendragersgilde anno 1465. Die laten hen ervaren hoe het was in vroeger tijden, met kapzak maar zonder mobieltjes. In de winterkou gaan zij zelf het graan in balen scheppen, opzetten, van boord sjouwen en over de dam slepen. Maar eerst verzamelen zij zich onder klokgelui bij de smakbak om het werk door dobbelen te verdelen. Ook de molenaars van De Vrijheid, één van de hoogste historische molens ter wereld, hebben genoeg te doen voor hun nieuwe “lui-jongens”. In het jenevermuseum wordt beslag gemaakt en gestookt. Ook dit jaar wordt weer gestreden om ‘De Grote Brandersbeker’. Welke groep slaagt er bijvoorbeeld het beste in een molen te kruien of kruiden te herkennen? En wie weet het meeste over de monumenten in Schiedam?

Erfgoedspoor: Boek dicht en klas uit!
Erfgoedspoor biedt leerlingen een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen een meerjarenafspraak aangaan met de erfgoedinstellingen om hen heen. Het Erfgoedhuis is coördinator van Erfgoedspoor en draagt zorg voor de kwaliteit van het aanbod. Van buiten leren bij een vak als geschiedenis is het kenmerk van Erfgoedspoor, ons motto luidt dan ook: Boek dicht en klas uit!