Geslaagde Molendagen met landelijke opening in Schiedam

Vrijdag 11 mei bezocht minister Van Engelshoven molen De Vrijheid in Schiedam. Directe aanleiding was de opening van de Nationale Molendagen. De aanleiding om dit op De Vrijheid te doen was de toekenning van het molenaarsvak als immaterieel UNESCO-erfgoed, en waar kan dat beter gevierd worden dan in een ambachtelijk maalbedrijf. De Molendagen op zaterdag en zondag waren druk bezocht, mede dankzij het zomerweer.

Doordat er dit jaar in de stad maar drie molens open waren die bovendien naast elkaar lagen was de afstand gemakkelijk overbrugbaar voor alle bezoekers. Molen De Walvisch met museum en molenwinkel had veel aanloop, mede dankzij de extra knutselactiviteiten van de meiden van Komkids en de pannenkoekenbakploeg van de Rotary.  Het ambachtelijk maalbedrijf op Molen De Vrijheid trok zoals altijd veel bekijks bij mensen die een molen eens echt aan het werk willen zien. De Drie Koornblooemen, die precies in het midden lag, bood dit jaar twee extra elementen. Aldo Hoeben trapte af als Artist in Residence en Rechtstreex presenteerde haar inmiddels actieve afhaalpunt voor de lekkerste lokaal geproduceerde producten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Babbersmolen werd ondanks de afstand door veel mensen gevonden en zelfs De Distilleerketel in Rotterdam kreeg enkele fietsers vanuit Schiedam maar vooral veel spontaan bezoek van enthousiaste toeristen die Delfshaven bezochten.

 

Coverfoto: minister Ingrid Van Engelshoven (midden) met molenaar van De Vrijheid Theo de Rooij en Nicole Bakker, directeur van Vereniging De Hollandsche Molen op de balie van De Vrijheid.