Bijzondere molenrondleidingen tijdens Open Monumentendagen

Dit jaar is het thema van de Open Monumentendagen ‘Burgers, boeren en buitenlui’. Aangezien de meeste molens in Schiedam voor de jeneverindustrie maalden is de link naar dit thema snel gelegd; iedereen dronk immers wel eens een ‘Schiedammertje’.  Er zijn echter veel meer verhalen te vertellen over de molens.  Speciaal voor Open Monumentendag worden er in molen De Drie Koornbloemen en molen De Noord besloten rondleidingen georganiseerd. De Babbersmolen ademt als poldermolen nog het ouderwetse buitenleven en is vrij te bezoeken.

De Drie Koornbloemen
In molen De Drie Koornbloemen is nog goed te zien dat de molens na de neergang van jenever op basis van moutwijn voor allerlei andere doeleinden werden ingericht. Net waar bij burgers en boeren vraag naar was, of dat nu gezaagd hout, veevoer of gepelde rijst was. Tijdens de rondleiding krijgt u hier alles over te horen en te zien.

Molen De Drie Koornbloemen | Vellevest 5
Drie besloten rondleidingen van max. 15 personen.
zaterdag 9 september 2017
N.B. Meld je in de molenwinkel: ingang achterzijde molen.

De Noord
Ook molen De Noord bevat nog veel oude sporen en is zelden open voor publiek. Dit alleen al is reden genoeg om hem eens te beklimmen.  Daarnaast heeft deze molen een dubbelrol gespeeld in de tweede wereldoorlog, zowel voor de bezetters (geen buitenlui maar wel lui van buiten) als voor de burgers had hij een functie. Dit en andere oorlogsverhalen waarin de Schiedamse molens een rol hebben gespeeld zullen worden verteld tijdens drie rondleidingen van ongeveer een uur. 

Molen De Noord | Noordvest 38
Drie besloten rondleidingen van max. 15 personen.
zaterdag 9 september 2017 11.00 uur | 13.00 uur | 15.00 uur
N.B. Meld je niet in het restaurant maar bij de andere deur aan de achterzijde van de molen

De Babbersmolen
Met de Babbersmolen kan men in Schiedam ook een poldermolen bezichtigen. Hier beleef je het echte buitengevoel. De poldermolenaar en zijn gezin waren deels boer om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze waren echter vooral buitenlui, wat wil zeggen wonend buiten de stad met gemis van veel stedelijke voorzieningen. Bezoekers van de Babbersmolen kunnen ervaren hoe het molenaarsgezin zo’n 100 jaar geleden leefde van wind, land en water. Er is o.a. een molenaarswoning met bedstee te zien en een ouderwetse moestuin.
Tot slot ligt naast de molen een prachtige mini-polder met scheprad en keersluizen. Hier kan de bezoeker zelf de basisprincipes van de Nederlandse waterhuishouding ontdekken. Dat is dan juist weer iets waar zowel de burgers, boeren als buitenlui baat bij hebben.

De Babbersmolen | Schiedamsedijk 2
Zaterdag 9 & zondag 10 september 2017 11.00 – 16.00 uur
De hoofdingang zit aan de kant van de aarden dam over de Poldervaart en is bereikbaar via het
rode fietspad langs de Poldervaart.

Openmonumentendaglogo