Beklim jij een Schiedamse Reus tijdens Molendag?

Zaterdag 13 mei a.s. is het Nationale Molendag. Die dag zijn in heel Nederland molens open voor het publiek. Zo ook in Schiedam waar de molens rond de binnenstad èn de Babbersmolen zijn te bezichtigen. Ook buiten op straat is van alles te doen. Zwaartepunt ligt dit keer bij molens De Kameel en De Palmboom en natuurlijk ook bij museummolen De Walvisch.

“Vergeet klompen en tulpen; hét symbool van Nederland is toch echt de klassieke windmolen. Laat Schiedam er daar nou zeven van hebben, en nog wel de hoogste ter wereld!” aldus Paul Sporken van Stichting De Schiedamse Molens met een lach.  “Daarom zijn het ook met recht de Reuzen van Schiedam. Die moeten alle Schiedammers toch minstens één keer in hun leven beklommen hebben? Molendag is dan een mooie gelegenheid als er ook veel leuke activiteiten rond de molens worden georganiseerd.”

Schiedams feestje
Net als vorig jaar werkt de molenstichting weer samen met Stichting Triple C waardoor er ook op straat van alles is te beleven. “Zo zijn er allerlei podiumoptredens, een gezellige markt met onder andere ambachtskramen, speciale rondvaarten met live muziek en nog veel meer.” vertelt Marijn Poel van Triple C. “We hebben multiculturele gezelschappen en natuurlijk zijn ook de historisch geklede figuranten weer van de partij die altijd voor reuring en vrolijkheid zorgen. Een aantal schippers van de bruine vloot van Schiedam meren aan voor een historische decor. Het wordt echt een Schiedams feestje waar iedereen van binnen en buiten Schiedam welkom is”.

Alle molens open
Vorig jaar was de organisatie verrast over het hoge aantal bezoekers. Daarom gaan dit jaar alle brandersmolens rond de historische binnenstad open en wordt er op meerdere molens gemalen. Wel is er beperkt toegang tot de molens zodat het binnen niet te druk kan worden. Voor een betere doorstroming zijn sommige molens alleen toegankelijk voor volwassenen en andere voor het hele gezin. Voor wie dat nog te druk vindt kan natuurlijk naar de kindvriendelijke Babbersmolen enkele minuten fietsen vanuit het stadscentrum. Deze meer dan 300 jaar oude poldermolen verrast door zijn natuurrijke molenerf en minipolder en ook hier zijn extra activiteiten.

Molendag zaterdag 13 mei a.s. duurt van 10 tot 16 uur. Vanaf begin mei staat op www.deschiedamsemolens.nl het laatste nieuws, het totale programma en alle bezoekersinformatie.

[foto: Marcel Jansen]