Molendag koud maar gezellig, Rotterdammer bakt beste regiobrood

Laatst geüpdatet op 23 mei, 2016

Ondanks de lage temperaturen is Molendag in Schiedam gezellig verlopen. Veel bezoekers namen een kijkje op één of meer molens en net als voorgaande jaren waren er naast de binnen- en buitenlandse toeristen ook veel Schiedammers die voor het eerst van hun leven één van de molens in hun eigen stad van binnen bezochten. Eenmaal boven gekomen op de balie kon worden genoten van het uitzicht en was iedereen het er over eens hoe uniek dit culturele erfgoed is.

Het valt stichting De Schiedamse Molens op dat er tijdens Molendag steeds vaker gezinnen langskomen met erg jonge kinderen. Hoewel het leuk is dat kinderen al vroeg kennis maken met de reuzen van Schiedam, lijken sommige ouders onvoldoende bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s op de molens. Kinderen mogen dan ook nooit alleen naar boven. Zij zien de molens wellicht als speeltuin maar met alle hoge en steile trappen, open trapgaten, ronddraaiende delen en een balie op 18 meter hoogte zijn ze dat zeker niet. Op sommige molens werd daarom geadviseerd om met kleine kinderen een andere molen te kiezen. Het publiek pakte dit goed op en het was dan ook extra druk bij Museummolen De Nieuwe Palmboom.

Broodbakwedstrijd
Bijzonder dit jaar was een broodbakwedstrijd waarmee een oude traditie weer nieuw leven lijkt te zijn ingeblazen. Initiatiefnemer van deze nationale wedstrijd voor thuisbakkers was het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde waar molen De Vrijheid bij is aangesloten. De regionale voorronde voor het Rijnmondgebied was in handen van dit Schiedams ambachtelijk maalbedrijf in samenwerking met molenwinkel De Walvisch. Omdat molen De Vrijheid echter dit jaar niet mee kon doen met Molendag vond deze plaats in molen De Drie Koornbloemen. De twee ambachtelijke bakkers die in de vakjury zitting hadden, gaven daar eerst onder veel belangstelling een brooddeegworkshop.

Deelnemers aan de bakwedstrijd moesten thuis met een vaststaand recept een volkorenbrood bakken, natuurlijk van meel dat op de wind is gemalen van molen De Vrijheid. Ondanks het themajaar ‘Schiedammers maken…’ leken veel Schiedammers koudwatervrees te hebben. Na een spannende beoordeling was het dan ook Richard van Kesteren uit Rotterdam die als beste thuisbakker uit de bus kwam. Zijn brood scoorde het hoogst op de combinatie vorm, kleur, geur, structuur en natuurlijk smaak. Hij maakt daarmee kans op een workshop bij meesterbakker Robèrt van Beckhoven, bekend van het televisieprogramma ‘Heel Holland bakt’. Daar zal uit de finalisten uit heel het land de beste volkorenbroodthuisbakker van Nederland worden gekozen.
Waarschijnlijk zullen de deegworkshop en de broodbakwedstrijd volgend jaar terugkomen tijdens Molendag. En wie weet dat dan een Schiedammer er met de eerste prijs vandoor gaat…

 

Foto: De vakjury keurt de thuisgebakken volkorenbroden. vlnr: Molenaar Theo de Rooij, bakkers Ino v/d Zijden en Martien Rooijacker.