Molen De Walvisch weer in volle glorie te zien

Afgelopen zaterdag werd molen De Walvisch officieel opgeleverd. Sinds een week is hij helemaal uit de steigers en staat er weer prachtig bij om de vele bezoekers van het museum en de molenwinkel te ontvangen. Dit weekend startte ook het vaarseizoen voor de fluisterboot weer op; voor het eerst vanaf de Vismarkt met kaartverkoop in molen De Walvisch. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst onthulde burgemeester Lamers een oude muurschildering die vroeger in de molen aanwezig was.

Nu de steigers weg zijn kan ook de tweede ingang van de molen worden gebruikt zodat museum en molenwinkel vanuit elke richting zijn te betreden. De oplevering van de molen en de start van het vaarseizoen van de fluisterboot vormden voor Stichting Rondvaarten Schiedam en Stichting De Schiedamse Molens een mooie aanleiding om hier in een klein gezelschap bij stil te staan.

Burgemeester Lamers was graag bereid om aanwezig te zijn, te meer omdat hij de officiële opening van de molen in februari had moeten laten schieten. Samen met Hugo Boogaard, directeur van stichting De Schiedamse Molens, onthulde hij een muurschildering waar nog de vorige molenaar op staat afgebeeld.  De afbeelding zat in het voormalige keukentje en was met achterwand en al opgeslagen tijdens de verbouwing tot museummolen/molenwinkel.

Varen vanaf de Vismarkt
Alle aanwezigen werden vervolgens uitgenodigd voor een speciale vaartocht met de fluisterboot vanaf de nieuwe opstartplaats aan de Vismarkt. Ad van Leeuwen van Rondvaarten Schiedam vertelde aan boord o.a. over de populariteit van de rondvaarttochten en de plannen voor een toekomstige botenberging en opstapplaats naast molen De Walvisch aan de Nieuwe Haven. Ook werd de voorzichtige wens geuit om ooit onder de Vlaardingerdijk door te kunnen varen richting Noordvest zodat elke bootbezitter echt een rondje molens kan maken.

Na afloop was er nog de mogelijkheid om de museummolen te bezoeken met directeur Marjolein Beumer als gids. Hier werd met veel enthousiasme gebruik van gemaakt.

Na het herstel van de kades aan de Lange Haven, en de bouw van de Taanbrug, zijn met de nieuwe museummolen en een centrale opstapplaats voor de fluisterboot de volgende stappen gezet naar een toeristisch aantrekkelijke Schiedamse binnenstad.