Maak kennis met de reuzen van Schiedam tijdens Nationale Molendagen

De monumentale Schiedamse brandersmolens zijn een opvallende verschijning in het straatbeeld. Het zijn dan ook de hoogste molens ter wereld. Tijdens de Nationale Molendagen openen deze reuzen hun deuren en zijn ze van binnen te bewonderen.

Schiedam1820Schiedam staat bekend om zijn jenever èn zijn molens. In de bloeiperiode van de jeneverindustrie tijdens de 18e en 19e eeuw werd de één na andere molen gebouwd totdat de stad er volledig door was omringd. Deze mout- of brandersmolens maalden rogge, gerst en mais voor de productie van moutwijn in de honderden branderijen die Schiedam in die dagen telde. Door de opkomst van nieuwe energiebronnen en veranderingen in het productieproces van de jenever eind 19e, begin 20e eeuw, dreigden de molens echter weer één voor één te verdwijnen. Toen er nog maar vier en een halve molen over was keerde het tij gelukkig. Men realiseerde zich net op tijd dat hier waardevol lokaal en landelijk erfgoed voorgoed verloren zou gaan.

In opdracht van de gemeente beheert Stichting De Schiedamse Molens daarom sinds 1981 alle historische molens in de stad. Zij zorgt dat deze rijksmonumenten in een goede conditie blijven en dat het vak van molenaar in Schiedam kan worden blijven uitgeoefend. Hierdoor kunnen ook toekomstige generaties van molenerfgoed genieten. Voor deze taken is veel geld nodig en in tijden van bezuiniging zijn subsidies alleen niet voldoende. De stichting organiseert daarom activiteiten die extra inkomsten kunnen genereren en bij voorkeur dicht bij de functie en uitstraling van de molens blijven.  Zo zit in molen De Walvisch een sfeervolle molenwinkel en huisvest molen De Vrijheid het eigen ambachtelijk maalbedrijf.

Molendag2012_PaulSporken01De Nationale Molendagen bieden een uitgelezen kans om kennis te maken met deze bijzondere monumenten en met de activiteiten die er in plaats vinden. Zaterdag 10 mei a.s. zijn vier molens in de stad open. Naast molen De Walvisch staat natuurlijk het populaire pannenkoekenterras en de winkel heeft een speciale Molendagaanbieding. Op molen De Vrijheid wordt de hele dag graan gemalen en bakt Nostalgische bakkerij Koeckebacker er lekkere broodjes van in een houtgestookte oven. Het museum in molen De Nieuwe Palmboom, dat wordt geëxploiteerd door het Jenevermuseum, heeft zaterdag gratis entree en speciaal voor de kinderen staat er een knutseltent van KomKids. Op molen De Kameel ten slotte is een molenaarsopleidingsinstructeur aanwezig met enkele van zijn leerlingen. Enthousiast geworden molendagbezoekers kunnen er kennis maken met het vak van molenaar. Met zeven molens kan Schiedam namelijk wel wat extra molenaars gebruiken.
De Babbersmolen,  ’s lands oudste stenen poldermolen en sinds vorig jaar weer helemaal gerestaureerd, is op zondag 11 mei te bezichtigen. De landelijke ligging, het bijzondere scheprad en de molenaarswoning onder in de molen zijn een bezoek meer dan waard.

Nationale Molendagen
Zaterdag 10 mei: vier stadsmolens tussen 10.00 en 16.00 uur
Zondag 11 mei: de Babbersmolen (in volkstuincomplex Vijfsluizen) tussen 11.00 en 17.00 uur