Zaterdag 10 mei a.s. Molendag 2025

Laatst geüpdatet op 29 april, 2025

Zaterdag 10 mei is het weer Molendag in Schiedam. Beklim de hoogste molens van de wereld, leer meer over hun werking en geniet van de vele activiteiten in en rondom de molens. Hieronder vind je het programma. Er zijn nog kleine wijzigingen mogelijk. Die worden dan zo snel mogelijk overgenomen op deze pagina.

In, op en om de molens is van alles te doen*

● De Walvisch is door iedereen te bezichtigen (maximaal 60 personen tegelijk) en de molenwinkel is open. Tussen 11:30-13:30 uur en tussen 14:00-16:00 uur wordt binnen een doorlopende toneelvoorstelling gespeeld: Het Aanzoek.

De kinderen kunnen hier kleuren en iedereen die zijn ingekleurde kleurplaat inlevert, krijgt een prijs (zolang de voorraad strekt).

Buiten is een pannenkoekenterras en een opstapplaats voor de fluisterboot die je naar de Palmboom brengt (vol=vol).

● De Drie Koornbloemen is te beklimmen door volwassenen (capaciteit maximaal 30 personen). Hier wordt tussen 11:30-13:30 en tussen 14:00-16:00 uur doorlopend de voorstelling Tik van de Molen gespeeld.

● De Vrijheid is alleen te beklimmen voor volwassenen (capaciteit maximaal 40 personen). Er worden maal-demonstraties gegeven en molenproducten verkocht.

● De Noord is te beklimmen voor iedereen vanaf 12 jaar. Er zijn 3 rondleidingen (12 personen per groep): om 12:00, 14:00 en 16:00 uur. Je wordt door de molenaar opgehaald bij de achterdeur van de molen.

● De Palmboom is voor iedereen toegankelijk. Er worden maximaal 40 personen tegelijk binnen gelaten. Ook hier is een opstapplaats voor de fluisterboot. Die brengt je naar De Walvisch, waar je bijvoorbeeld een pannenkoek kunt eten. Bij de Palmboom is ook een terras waar je naar muziek kunt luisteren.

● De Kameel is voor iedereen te beklimmen (capaciteit maximaal 30 personen). Er worden ook maal-demonstraties gegeven.

Hier is doorlopend de toneelvoorstelling Het Aanzoek te zien, tussen 11:30-13:30 uur en tussen 14:00-16:00 uur. Naast de kameel liggen historische schepen en de Stoomheibok, maar die zie en hoor je vanzelf.

● De Babbersmolen heeft vrije inloop (maximaal 50 personen tegelijk), minipolder, levend erf, rietvlechten, verkoop van ingemaakte groenten e.d. Echt een landelijk rustpunt voor wie de drukte van de stad moe is.

*) Vanwege de veiligheid mag er een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen. Ook zijn er molens die voor kinderen niet geschikt zijn om te beklimmen. Wij vragen jullie om begrip en soms even geduld als het druk is.

Toneelstukje Het Aanzoek
Het Aanzoek gaat over de liefde tussen Aagje en Dirk, maar er komen ook veel wetenswaardigheden over de molens in voor. Het lijkt een sprookje, maar of het goed afloopt kom je pas te weten als je de voorstelling komt bekijken. Die duurt max. 10 minuten en wordt doorlopend gegeven in de tijdsblokken 11:30-13:30 en 14:00-16:00 uur, zowel bij Molen de Walvisch als in Molen de Kameel.

Toneelstukje De Tik van de Molen
De spelers Alie en Betsie lijken patiënten die proberen om mooie herinneringen op te halen. Gelukkig is er verpleging in de buurt, want mogelijk hebben ze een tik van de molen gehad. Deze voorstelling duurt zo’n 10 minuten en wordt doorlopend gegeven in de tijdsblokken 11:30-13:30 en 14:00-16:00 uur bij Molen de Drie Koornbloemen.

Figuranten
We kiezen dit feestjaar voor het thema 750 jaar Schiedam: een levend lint van geschiedenis. Bij de figuranten zie je die 750 jaar aan je voorbijtrekken:

● 1275
Schiedam kreeg stadsrechten overhandigd door Aleida van Henegouwen. We zien Dirk van Bokel en zijn hofhouding en horen van de heraut hoe het met de handel en welvaart was gesteld.

● 1325
Wist u dat er ook in Schiedam een bloeiende haringvisserij was? Sinds het eind van de 18e eeuw worden we daar alleen nog aan herinnerd op de Vismarkt, Taansteeg en Taanbrug.

● 1425
Wie kent haar niet? Liduina, de beschermheilige van zieken en verplegenden. Maar liefst 35 jaar aan haar bed gekluisterd sinds een valpartij op het ijs. Maar zeker iemand om vandaag de dag nog te eren.

● 1525
De periode waarin het stadhuis is gebouwd. Misschien zie je de burgemeester en de leden van het vroedschap wel voorbij komen want ze staan graag in het middelpunt.

● 1625
De opkomst van de Jeneverindustrie is vandaag de dag nog steeds te zien. Er is heel wat afgestookt, gebrand en in kruiken gestopt. Dus mocht je rode neusjes zien, dan weet je wie het zijn.

● 1725
De Zakkendragers maken op Molendag een uitstapje. Normaal zijn ze bij hun Zakkendragershuisje te vinden, maar speciaal voor deze dag zijn ze bij de molens in de weer. Misschien wel mét hun vrouwen.

● 1825
In de tijd van Zwart Nazareth was Schiedam de smerigste stad van Nederland. De riolen zijn inmiddels dicht maar waarschijnlijk loop je nog wel wat armoedige en bedompte mensen tegen het lijf.

● 1925
Misschien heb je weleens van Apollo gehoord? Dat was een kaarsenfabriek, als licht in de duisternis. Zolang de voorraad strekt delen de figuranten van de fabriek op Molendag kaarsen uit.

Muziek
Even op stoom komen na het beklimmen van de molens? Het muzikale programma is weer veelzijdig. Natuurlijk is het draaiorgel weer van de partij en tussen de molens kom je de muzikanten vanzelf tegen.

Op het podium Doeleplein, bij molen de Kameel, treden diverse koren en muzikanten op, gezellig aan elkaar gepraat door onze beroemde Spreekstalmeester. Een greep uit de muziek:

● De Dwarsliggers
● Anthony Christopher
● Sax & String
● Jewelcase
● Popkoor@school
● Geluid uit Zuid
● Mainport Barbershop Singers
● Lïne (onze jongste muzikant, die je niet mag missen)
● Uit Volle Borsten
● Shantykoor de Vlaardingse Muiters
● Stand Together

Fluisterboot
Moe van al die trappen in de molens? Je kan even bijkomen in een tochtje met de fluisterboot. Die vaart tussen De Walvisch en De Palmboom. Op Molendag kun je daar gratis gebruik van maken.

Kinderactiviteiten
Speciaal voor de kinderen zijn molens De Walvisch, De Palmboom, De Kameel en De Babbersmolen toegankelijk. Kijk bij de beschrijving van de molens wat overal te doen is.

Behalve pannenkoeken, stroopwafels, popcorn en ander lekkers kun je gratis meedoen met een mozaïek workshop, oude ambachten, je laten schminken, kijken naar het poppentheater, mee op de fluisterboot en natuurlijk je kleurplaat inleveren.

Kleurplaten
Heb je de kleurplaat ingekleurd? Lever deze in bij molen De Walvisch; daar ligt een leuk prijsje op je te wachten (op=op). Je mag hem ook daar gaan inkleuren, gezellig met andere kinderen.

Versnaperingen
Tussendoor zin in iets lekkers? Bij molen De Walvisch is een pannenkoekenterras, onderweg kom je gegarandeerd een stroopwafelkraam tegen en er is ook popcorn en ander lekkers te koop.

Oude ambachten
De Molendag is de uitgelezen dag om de oude en (bijna) vergeten ambachten in het zonnetje te zetten. Je kunt ze tussen de molens vinden. Wat dacht je van:

● Zeilmaker
● Touwslager
● Mandenmaker
● Sierknopen
● Blokkenmaker
● Klompjes schilderen
● Pyrografie
● Glas graveren
● Schip in fles
● Schiemanswerker

Levend Lint
Door de samenwerking van Stichting de Schiedamse Molens en Stichting Triple C is er extra levendigheid en diversiteit tussen de molens. Dankzij Triple C project Levend Lint, in het kader van Schiedam viert 750, zijn er dit jaar extra veel deelnemers en projecten die een preview geven van iets wat later in het feestjaar aan bod komt of laten zien waar ze voor staan.

EHBO
Bij molen De Vrijheid is de EHBO-post en op het hele traject zijn EHBO-ers te vinden

Toiletten
In molen De Walvisch, De Palmboom* en De Kameel* zijn toiletten
*) ook geschikt voor minder validen

Belangstelling?
Ben je enthousiast over de acteurs en figuranten en zie je jezelf of je vrienden, buren, familie hiertussen lopen? Meld je dan aan bij Stichting Triple C via de mail: info@stichtingtriplec.nl of bel voor meer info naar Marijn Poel: 06-29448170

Save the date
Alle bezoekers, marktkraamhouders en vrijwilligers zijn van harte welkom op onze volgende evenementen, dus zet die alvast in je agenda: zaterdag 13 december 2025 is het Dickensfestijn en op zaterdag 9 mei 2026 is de volgende molendag.