RECEPTEN
Volkoren tarwebrood
Ingrediënten:
- 500 gram volkoren tarwemeel
- 325 gram water
- 7 gram droge gist
- 9 gram zout
- 10 gram suiker
Bereiding:
- Doe het water in een grote kom, doe de gist erbij en roer net zolang totdat de gist is opgelost. Voeg dan het meel en zout toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar net zolang totdat het water is opgenomen door het meel. Zorg ook dat het deeg wat aan je handen blijft pakken ook meegenomen wordt.
- Je stort het deeg op het werkblad (aanrecht). In het begin, blijft het deeg nog aan je handen plakken, maar dit verandert, als het goed is, tijdens het kneden. Door het kneden ontstaan er gluten in het deeg. De gluten zijn belangrijk voor een mooi elastisch en luchtig brood. Kneed net zolang totdat je een elastisch en glanzend deeg hebt. Het kneden duurt zo’n 10 tot 15 minuten.
- Maak van het deeg op een vochtig werkblad een gladde bol.
- Leg de bol in een kom, of rijsmandje en laat deze 45 minuten rijzen. Dek af met licht vochtige theedoek. Het deeg is goed gerezen, als je met je vinger in deeg prikt en het kuiltje rustig terugveert. Gebeurt dit niet, dan moet het deeg nog even rijzen.
- Vet je bakblik in. Vorm het deeg tot een strakke deegrol, die precies in je bakblik past. De vouw van het deeg aan de onderkant van het bakblik plaatsen.
- Laat het deeg in het bakblik nog een half uur rijzen op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek.
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Voordat je het brood in de oven zet, kun je het brood insnijden met een scherp mes. Dit is om te voorkomen, dat het brood gaat scheuren.
- Bak het brood in zo’n 30 tot 35 minuten gaar, knapperig en bruin.
- Haal het bakblik uit de oven en haal het brood direct uit het blik. Laat het brood goed afkoelen, voordat je het brood aansnijdt.