RECEPTEN

Op deze pagina treft u onze recepten  aan.

– – – – –

Pasta

Ingrediënten::

  • 400 gram pastabloem
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Theelepel zout
  • Eventueel 2 eetlepels water (deeg moet droog zijn)

Bereiding:

Goed mengen (niet kneden), deeg in folie of vochtige doek 2 uur in de koelkast.
Verwerken met de pastamachine.

Klik op deze regel om het recept te downloaden. (pdf)

– – – – –

Pizzadeeg

Ingrediënten:

  • 250 gram pastabloem
  • 6 gram droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • halve theelepel zout

Bereiding:

  • Los de gist en de suiker in 1 dl handwarm water op in een kommetje. Laat het mengsel 10 minuten staan en roer het vervolgens tot een glad papje.
  • Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk de gistoplossing erin.
  • Schenk 3 eetlepels handwarm water en de olie bij het gistmengsel en strooi het zout over de bloem. Meng het geheel door elkaar en kneed het vervolgens in ca. 10 minuten tot een elastisch deeg dat niet meer plakt.
  • Vorm van het deeg een bal en leg deze in een kom, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 30-45 minuten rijzen (maak tijdens het rijzen de vulling voor de pizza).
  • Verdeel het gerezen deeg in 2 gelijke porties. Bestuif het werkblad met wat bloem en druk het deeg met de muis van de hand plat en rol het uit tot een cirkel van circa 20 cm.
  • Leg het deeg op een beboterde bakplaat en maak de randen van het deeg met de vingertoppen iets dikker, zodat de vulling er niet af kan lopen, maak met een vork kleine gaatjes in de bodem zodat de pizza’s lekker luchtig en knapperig worden.
  • Verdeel vervolgens de saus en de vulling over het pizzadeeg.
  • Bak de pizza in het midden van een voorverwarmde oven (275 graden) in ca. 10 minuten gaar.

Klik op deze regel om het recept te downloaden. (pdf)

– – – – –

Speltbrood

Ingrediënten:

  • 500 gram speltmeel
  • 300 gram lauw water
  • 8 gram droge gist of 15 gram verse gist
  • 8 gram zout (bij voorkeur bakkerszout)
  • 10 gram margarine of olie
  • 10 gram poeder- of basterdsuiker

Bereiding:

  • Kneed alle ingrediënten volgens het recept 10 tot 15 minuten.
  • Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek.
  • Laat het deeg 30 tot 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
  • Hierna nogmaals het deeg kneden en het brood vormen.
  • Leg het deeg in de vorm voor de laatste keer 30 tot 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bak het brood in ca. 45 minuten op 200 graden

Klik op deze regel om het recept te downloaden. (pdf)

– – – – –

Tarwe witbrood

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 300 gram water
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 6 gram zonnebloem olie

Bereiding:

  • Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg.
    Je stort het deeg op het werkblad (aanrecht). In het begin, blijft het deeg nog aan je handen plakken, maar dit verandert, als het goed is, tijdens het kneden. Door het kneden ontstaan er gluten in het deeg. De gluten zijn belangrijk voor een mooi elastisch en luchtig brood. Kneed net zolang totdat je een elastisch en glanzend deeg hebt. Het kneden duurt zo’n 10 tot 15 minuten.
  • Maak van het deeg op een vochtig werkblad een gladde bol.
  • Leg de bol in een kom, of rijsmandje en laat deze 45 minuten rijzen. Dek af met licht vochtige theedoek. Het deeg is goed gerezen, als je met je vinger in deeg prikt en het kuiltje rustig terugveert. Gebeurt dit niet, dan moet het deeg nog even rijzen.
  • Daarna ontgas je het deegstuk, bol het weer luchtig op en laat het 30 minuten rijzen.
  • Vet je bakblik in. Vorm het deeg tot een strakke deegrol, die precies in je bakblik past. De vouw van het deeg aan de onderkant van het bakblik plaatsen.
  • Laat het deeg in het bakblik nog 20 minuten narijzen op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Voordat je het brood in de oven zet, kun je het brood insnijden met een scherp mes. Dit is om te voorkomen, dat het brood gaat scheuren.
  • Bak het brood in zo’n 20 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak nog 15 minuten.
  • Haal het bakblik uit de oven en haal het brood direct uit het bakblik. Laat het brood goed afkoelen op een rooster, voordat je het brood aansnijdt.

Klik op deze regel om het recept te downloaden. (pdf)

– – – – –

Volkoren tarwebrood

Ingrediënten:

  • 500 gram volkoren tarwemeel
  • 325 gram water
  • 7 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 10 gram suiker

Bereiding:

  • Doe het water in een grote kom, doe de gist erbij en roer net zolang totdat de gist is opgelost. Voeg dan het meel en zout toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar net zolang totdat het water is opgenomen door het meel. Zorg ook dat het deeg wat aan je handen blijft pakken ook meegenomen wordt.
  • Je stort het deeg op het werkblad (aanrecht). In het begin, blijft het deeg nog aan je handen plakken, maar dit verandert, als het goed is, tijdens het kneden. Door het kneden ontstaan er gluten in het deeg. De gluten zijn belangrijk voor een mooi elastisch en luchtig brood. Kneed net zolang totdat je een elastisch en glanzend deeg hebt. Het kneden duurt zo’n 10 tot 15 minuten.
  • Maak van het deeg op een vochtig werkblad een gladde bol.
  • Leg de bol in een kom, of rijsmandje en laat deze 45 minuten rijzen. Dek af met licht vochtige theedoek. Het deeg is goed gerezen, als je met je vinger in deeg prikt en het kuiltje rustig terugveert. Gebeurt dit niet, dan moet het deeg nog even rijzen.
  • Vet je bakblik in. Vorm het deeg tot een strakke deegrol, die precies in je bakblik past. De vouw van het deeg aan de onderkant van het bakblik plaatsen.
  • Laat het deeg in het bakblik nog een half uur rijzen op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Voordat je het brood in de oven zet, kun je het brood insnijden met een scherp mes. Dit is om te voorkomen, dat het brood gaat scheuren.
  • Bak het brood in zo’n 30 tot 35 minuten gaar, knapperig en bruin.
  • Haal het bakblik uit de oven en haal het brood direct uit het blik. Laat het brood goed afkoelen, voordat je het brood aansnijdt.

Klik op deze regel om het recept te downloaden. (pdf)

– – – – –