Educatie

Stichting De Schiedamse Molens zet zich in voor het behoud van de historische molens van Schiedam. Wij vinden het belangrijk dat ook de jonge generatie de molens van binnen en buiten leert kennen en waarderen. Educatie is één van de manieren waarop we dit denken te bereiken. Daarnaast stimuleren we de aanwas van nieuwe vrijwillig molenaars.

Watereducatie
Geboren uit een initiatief van de gemeenschappelijke Schiedamse serviceclubs wordt er op dit moment hard gewerkt aan watereducatie bij de Babbersmolen. Het idee: laat kinderen en volwassenen zelf ervaren hoe je in een polder droge voeten houdt.

Watereducatie rond een oude poldermolen is een mooie invulling van het Kindermolenproject dat door de serviceclubs is opgezet. Aanvankelijk werd gedacht aan een miniatuurmolen die door kinderen kan worden bediend. Daar zitten in het gebruik en exploitatie echter wat haken en ogen aan. Bovendien bezoeken scholen al museummolen De Nieuwe Palmboom. Een poldermolen daarentegen is voor velen nog onbekend terrein. Het sluit bovendien uitstekend aan bij de plannen voor de Babbersmolen als educatieve en recreatieve trekpleister.


Het conceptontwerp toont een mini-Babberspolder met slotenstructuur, scheprad, Poldervaart en sluis op schaal. De bezoeker moet flink aan de bak als de polder onder water gaat lopen: het scheprad kan met de hand worden bediend en ook de sluisdeuren zijn instelbaar.
Op dit moment gebeurt er ontzettend veel. Het nieuwe bezoekerscentrum krijgt vorm en de oude woning naast de molen is gesloopt en omgevormd tot ontvangstterras. Er vindt overleg plaats met verschillende betrokken partijen om tot een goed definitief ontwerp te komen. Allereerst is dat het Hoogheemraadschap Delfland dat ook interesse heeft in watereducatie. Maar ook zijn er contacten met het onderwijs en andere educatieve instellingen voor samenwerking. De Babbersmolen wil met haar activiteiten vooral aanvullend zijn op andere lokale initiatieven.

Techniekeducatie
De herbouwde molen De Kameel combineert een traditioneel gaande werk met een koppel stenen met moderne faciliteiten als wifi, sanitair en een vergader-instructiezolder. De oude tandwieltechniek van de molen biedt een inspirerende lesomgeving voor jongeren om in aanraking te komen met moderne overbrengingstechnieken. De Schiedamse Molens stelt deze molen beschikbaar voor organisaties die op zoek zijn naar een laagdrempelige praktijklocatie om technieklessen te geven.

KameelVersieX3

Hebt u als opleiding of bedrijf interesse of wilt u meer weten?
Neem dan contact op met Paul Sporken.

 

Erfgoededucatie

Basisonderwijs
In museummolen De Nieuwe Palmboom wordt alles verteld over de werking en functie van de Schiedamse brandersmolens. Deze molen is speciaal ingericht op de ontvangst van groepen kinderen uit de naschoolse opvang en het basisonderwijs.

Kijk hier voor openingstijden en arrangementen.

Doorlopende leerlijn ‘Schiedam Brandersstad: jouw stad!’
De Schiedamse Molens  heeft samen met het Nationaal Jenevermuseum, Rondvaarten Schiedam en het Gemeentearchief aan de wieg gestaan van een doorlopende leerlijn erfgoed voor het basisonderwijs.

Kijk voor meer informatie bij het Jenevermuseum.

Voortgezet onderwijs
Leerlingen van het Lyceum Schravenlant bezoeken al meerdere jaren molens De Drie Koornbloemen of De Vrijheid. Dit is een onderdeel van het erfgoedspoor; een educatief project vanuit Erfgoedhuis Zuid-Holland. Leerlingen uit de 2e klas havo/vwo reizen terug naar de 19e eeuwse brandersstad en bezoeken smaakmakende plekken uit die tijd. Met behulp van opdrachten ervaren ze hoe het leven in Schiedam er toen uit zag.
Andere participanten zijn het St. Anthonis Zakkendragersgilde, Jeneverie ’t Spul, Herman Jansen beverages het Nationaal Jenevermuseum en natuurlijk het Schravenlant zelf. Elk jaar wint de beste klas de Grote Brandersbeker!

Bent u als school geïnteresseerd in dit project?
Neem dan contact op met Paul Sporken.

 

Opleiding tot vrijwillig molenaar
Wij hebben in Schiedam altijd behoefte aan vrijwillig molenaars. Met de herbouw van molen De Kameel en de restauratie van de Babbersmolen beheren we maar liefst zeven molens! Met uitzondering van molen De Vrijheid waar ons ambachtelijk maalbedrijf in is gevestigd, worden de molens allemaal bemand door vrijwilligers. Voor het bedienen van zo’n enorm werktuig is echter wel de nodige kennis en praktijkervaring gewenst.

De molens in de stad draaien minstens 1 x in het weekend en bij speciale gelegenheden zoals evenementen. Stichting De Schiedamse Molens zou bovendien graag meer educatieprojecten willen opzetten maar heeft daar vrijwillig molenaars voor nodig.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars biedt een landelijke opleiding tot molenaar. die bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte en wordt afgesloten met een examen. Praktijkervaring kan in Schiedam worden opgedaan op Molen De Nieuwe Palmboom. Molenaar Robert Berkovits verzorgt hier om de zaterdag een praktijkles met de nodige verwijzingen naar de theorie.

Bent u gediplomeerd molenaar en hebt u interesse om vrijwillig te draaien in Schiedam?
Bent u aangestoken door het molenvirus en wilt u de opleiding tot vrijwillig molenaar volgen?
Neem dan contact op met Paul Sporken.